Současní nájemníci v bytových jednotkách v ulici Otýlie Beníškové mají o byty sice zájem, nesouhlasí ovšem s nabídnutou cenou ze strany města. Zatímco ještě v polovině loňského roku se mluvilo o ceně 700 až 800 tisíc korun, nyní je cena podstatně vyšší. Nájemníci, pokud chtějí získat byt do svého vlastnictví, zaplatí za metr čtvereční částku zhruba 22,5 tisíce korun. Ceny bytů jsou tak stanoveny od 1,05 až 1,17 milionu korun. To je podle Pavla Holečka, který mluvil za nájemníky, příliš.

„Žádáme město, aby přehodnotilo ceny kvůli stavu budovy. Bude nutné v dohledné době vyměnit okna kvůli plísním v bytech, je rozpraskaná dlažba na balkónech, dále se bude muset opravit střecha a také bude nutné objekt zateplit. Jsou to dost vysoké investice. Kromě toho jsou zde časté problémy s výtahem," popsal situaci Pavel Holeček.

Jenže. S požadavky nakonec u zastupitelů nepochodil. Cenu bytů má totiž město určené znaleckými posudky a jakákoliv sleva není možná kvůli novele zákona o obcích.

„Původní cena odpovídá zhruba ceně, která je takzvaně vyhlášková. Jenomže k prvnímu červenci letošního roku vyšla novelizace zákona o obcích, která nám ukládá prodávat za cenu, která je v čase a místě obvyklá, což je cena zcela odlišná od té vyhláškové. V tom je ten rozdíl," vysvětlil starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD).

Pokud by zastupitelé schválili prodej bytů za nižší cenu než tu v čase a místě obvyklou, byly by smlouvy, v případě napadnutí rozhodnutí zastupitelů, prohlášené za neplatné.

„Jedna stránka věci je neplatnost smluv, druhá pak trestně právní odpovědnost zastupitele," vysvětloval starosta a jedním dechem pokračoval: „Každý zastupitel, který by hlasoval pro nižší cenu, by riskoval, že bude trestně stíhán pro porušování povinnosti při správě cizího majetku."

„Ještě doplním, že stíhání by se týkalo i těch zastupitelů, kteří by se při hlasování zdrželi," nechal se slyšet Ivo Žďánský, vedoucí Odboru správy majetku Městského úřadu Rakovník.

Nájemníci mají ještě několik měsíců k vyjádření se k nabídce.

NEPRODAT

Během jednání navrhl opoziční zastupitel Jan Švácha (Společně pro Rakovník) revokaci usnesení zastupitelů. Po jeho přijetí by město ukončilo prodej bytů a nadále by bylo vlastníkem. Tento návrh ovšem neměl dostatečnou podporu. Pro jeho přijetí hlasoval pouze jeho navrhovatel, tedy Jan Švácha, dalších pět zastupitelů se zdrželo a třináct jich bylo proti.