„Lidé jezdí o adventu daleko do cizích měst, tak proč bychom si nemohli udělat sváteční atmosféru tady?," míní ředitelka městské knihovny Milena Křikavová, v jejíž hlavě se nápad zrodil. „Před Vánoci by se měli lidé scházet a komunikovat spolu, a to se mi líbí, proto vznikla tato akce," dodala na vysvětlenou.

Nejprve oslovila všechny obchodníky a živnostníky na Husově náměstí a v přilehlých ulicích, pak už záleželo jen na nich, jestli se připojí. Ti, kteří se přidali, zapálili svíčky či lucernu s poděkováním a přáním zákazníkům. Ale hlavně vynesli před své obchody stoly a nabízeli občerstvení.

Občerstvení
Náměstí tak doslova ožilo pohodovou atmosférou. Lidé se zastavovali před obchody, debatovali mezi sebou i s prodejci a ochutnávali připravené občerstvení. U Černého Orla jste si mohli dát domácí škvarkové placky a svařák. „Placky pečeme běžně dvakrát v týdnu, jen pro dnešek jsme je udělali menší jako jednohubky," vysvětlovali dámy za stolem.

Před obchodem prádla ve Vysoké ulici se podávaly jednohubky. U Lutovských svařák, uzenina i sýry a čokoládové bonbóny. Před Šalandou nesměl chybět svařák a zelňačka. Pro dobrou náladu tu vyhrával rakovnický Brass Band.

Pekárna U Skoupých lákala, jak jinak, vánočním cukrovým a třeba také trojctihodnými koláči. „Ty jdou nejvíce na odbyt. Dneska prodáváme ty nejoblíbenější s mákem a tvarohem. Pak ještě kokosky. Jinak pečeme deset druhů vánočního cukroví. Nejvíce si lidé objednávají kusové, protože si vyberou, které mají nejraději," popisovala Ivana Vostrá. K adventnímu svícení se přidala proto, aby se lidé vrátili na náměstí.
Někteří obchodníci zapálili před svými obchody jen svíčky či adventní věnec s poděkováním zákazníkům a přáním do nového roku.

Originální svícen
Před městskou knihovnou se nejen pil svařák a pojídalo drobné cukroví, ale také zapalovaly svíčky. Každý, kdo chtěl, si mohl zapálit tu svoji a vložit ji do velkého originálního kovového svícnu. Nakreslila ho Milena Křikavová. Technicky ho překreslil její kamarád. Vyrobili ho žáci Středního odborného učiliště v Novém Strašecí. „Jsem ráda, že ho vůbec vyrobili, protože pro učně to bylo docela náročné. Ale myslím, že se jim povedl. Budeme ho rozsvěcet při různých příležitostech, nejen o adventu," vysvětlovala Milena Křikavová. Při výrobě svícnu ruku k dílu přiložili druháci a třeťáci oboru opravář zemědělských strojů pod vedením mistra Luďka Sekery.

Nejprve se návrh technologicky upravil, aby se dal dobře vyrobit a přenášet. Žáci na něm pracovali tři týdny ještě vedle opravy zemědělské techniky. Pak následovalo vykování kovových kroužků pro skleničky na svíčky. Pak následovala zámečnická práce, nařezání a svaření jednotlivých dílů. Nakonec svícen natřeli speciální kladívkovou barvou.

„Práce to byla náročná, je to vlastně kusová výroba, ale kluky bavila a bylo to pro ně zajímavé," potvrdil ředitel Středního odborného učiliště v Novém Strašecí Jan Nechutný.
Adventní svícení v Rakovníku možná trochu připomínalo tradici v Londýně, kde se pořádá den světel. Lidé tu během adventu více vycházejí do ulic, na návštěvy, mluví spolu a venku vyhrává hudba.