Na některých místech již meteorologové ohlásili sněhové přeháňky. Ti, kteří přezuli vozidla na zimní pneumatiky 
v uplynulých dnech, mají již klid a jsou téměř na zimu připraveni." Povinnost přezutí pneumatik by už letos neměla být pro řidiče žádnou novinkou. „Proto jejich výmluvy, že 
o ní nevědí, že si to neuvědomili, nebo že zapomněli, asi při silniční kontrole nebude ta nejlepší odpověď. Zde jde hlavně o bezpečnost, a to jak pro samotného řidiče vozidla, tak i pro ostatní účastníky silničního provozu," zdůraznila Jana Žáčková. U přezutých pneumatik je třeba zkontrolovat jejich hustotu a dezén. Je třeba, aby odpovídal předepsaným rozměrům. A nejde jen o pneumatiky. Majitelé aut by se měli na zimu řádně připravit. Zkontrolovat vodu 
v chladičích, brzdnou kapalinu či směs v ostřikovačích. „Zde je již pomalu vhodné mít zimní směs," připomněla dále Jana Žáčková.

Řidič by měl mít ve vozidle povinnou výbavu, reflexní vestu, potřeby pro zimní údržbu vozidla (škrabky, rozmrazovače na sklo či zámky, atd.). „Změny počasí, které jsou 
v posledních dnech stále častější, se budou jistě ještě zhoršovat a bohužel nahrávají situacím, kdy dochází k více dopravním nehodám," upozornila Jana Žáčková. 

V souvislosti se zimním přezutím pneumatik upozorňují policisté z Územního odboru Rakovník, že od listopadu tohoto roku platí nové nařízení, které říká, jak by měly být označeny všechny pneumatiky, které jsou nyní v prodeji.
„Jedná se o pneumatiky pro osobní, nákladní a lehké nákladní vozy vyrobené po 1. červenci 2012. Lepší orientaci v různých typech obutí nám mají dát evropská značení pneumatik. Nové pneumatiky tak dostanou podobný štítek jako například elektrospotřebiče," popsala mluvčí rakovnické policie Jana Žáčková.

Z nového štítku vyčteme například to, jak ovlivní naši spotřebu, či jak dlouhou má brzdnou dráhu na mokré vozovce. V levé horní části je označení, které označuje valivý odpor, který má vliv na spotřebu motorových vozidel. A co je valivý odpor pneumatik? „Je to odpor, kterému je pneumatika vystavena při kontaktu s vozovkou. Při tom totiž dochází k deformaci pneumatiky, čím je menší, tím je i menší spotřeba. Valivý odpor podle odborníků ovlivňuje spotřebu asi z dvaceti procent," uvedla Jana Žáčková.
Štítek nově naznačí i to, jak úsporná pneumatika je. Pokud bude mít v tabulce písmeno A, bude nejúspornější, naopak písmeno G značí nejméně úspornou pneumatiku.

Vedle označení valivého odporu bude na pneumatice vyznačen záběr na mokru, tedy brzdná dráha na mokré vozovce. Písmeno A bude označovat pneumatiku, která bude mít nejkratší vzdálenost, G opět bude „nejhorší" s nejdelší 
brzdnou dráhou. „Počasí, které panuje v republice v těchto dnech, nám předkládá vlhké vozovky, na mnoha místech pokryté listím, blátem vytaženým z polí, ráno a v podvečer je snížená viditelnost kvůli mlhám. A největším rizikem je stále větší bezohlednost některých řidičů, kdy na nepřehledných a rizikových úsecích ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Buďte tedy proto i v těchto dnech velmi opatrní," nabádá Jana Žáčková.