Nejlepší hospodští tu mezi sebou a před neúprosnými zraky odborné poroty změřili své síly v soutěži „Hvězda výčepu.“ Soutěž pořádá Heineken Česká republika.

Kolik procent alkoholu může maximálně obsahovat nealkoholické pivo? Jaký prostředek je nejlepší na mytí skla? Tyto a ještě další otázky čekaly soutěžící v testu odborných znalostí. Pak následovala nejzajímavější část celého klání: samotné čepování piva.

Praktická část

Nejprve si čepování všichni vyzkoušeli ještě za odborné rady přítomného obchodního sládka Svatopluka Vrzaly. Pak už zlatavý mok tekl do sklenic naostro. Čepovaly se dvě domácí pivní značky do sklenic o objemu 0,3 a 0,5 litru a nakonec prémiová značka Heineken do sklenice s obsahem 0,25 litru.

Odborná porota posuzovala správnou míru a výšku pěny a také vizuální vzhled natočeného piva. Hodnotila i celkový dojem při čepování, tedy správná příprava pivního skla, způsob čepování i závěrečné servírování.

Proč je důležité i správné servírování vysvětlil obchodní sládek Svatopluk Vrzala: „Správné čepování piva je důležité také proto, že přispívá k vyzdvižení charakteristických znaků piva, především pěnivosti a chuti. Kvalitu piva primárně ovlivňují suroviny použité při výrobě a vlastní výrobní technologie, ale správné čepování a servírování přispívá k celkovému dojmu při jeho pití.“

Kromě testu a čepování soutěžící prezentovali svůj podnik, což byla třetí část soutěže.

Finále

Vítězové získali diplomy, finanční odměnu ve výši 5000, 3000 a 1000 korun a postoupili do celostátního finále v Praze. Spolu s nimi na finále Hvězdy výčepu 2011 pojedou soutěžící, kteří skončili na dalších sedmi místech za nimi.

Rozhodující finále, v němž absolutní vítěz obdrží prestižní titul Hvězda výčepu 2011, zájezd do Amsterodamu a finanční odměnu ve výši 30 tisíc korun pro sebe a dalších 30 tisíc korun pro provozovnu, se bude konat v restauraci Lidový dům v Praze-Kbelích dne 20. dubna.

Překvapení

Svůj um na soutěži předvedl také Zdeněk Richter z Koštic se svým kolegou Vladimírem Strejcem. Na soutěži nebyl nováčkem, ale do Krušovic přijel poprvé. K účasti ho vyzval jeho obchodní zástupce. Ráno je s kolegou odvezl do Krušovic a tady se teprve dozvěděli, že budou soutěžit. Takže na soutěž ani nijak netrénoval. Nyní dělá provozního, ale pivo točit nezapomněl, protože se v branži pohybuje už pětadvacet let.

Na otázku, co je při čepování nejtěžší, Zdeněk Richter odpověděl: „Nejvíce jsem se musel soustředit u první pípy, zvané Nostalgie. Ta se nyní už nepoužívá, naposledy se z ní točilo před revolucí. Prostřední pípa je klasická.

Zato Heineken má úplně jiné vlastnosti na točení a jinou pěnu, takže byl problém vychytat tu správnou míru. Téměř každý český pivař má rád pivo s pořádnou čepicí,“ potvrdil ze zkušenosti Zdeněk Richter oblibu pořádné pěny u českých milovníků piva.

Výsledky

Vítězem regionálního kola se v Krušovicích stal Roman Vyšata z restaurace Slovanka ve Stochově. Druhé místo obsadil Martin Strečok z provozovny U Čapoše v Mělníku. Třetí příčka patří Vlastimilu Rumíškovi z klubu a restaurantu El Mág.