„Chodíme pravidelně oba dva pochody, jak mistra Jana Husa, tak i ten dnešní. Šli jsme i pochod Barrande a trilobit. Líbí se nám organizace, pěkně popsané trasy," řekla paní Věra.

Za rok společně nachodí zhruba dvě stě kilometrů. Nezahálí ani v zimě, to si vyšlápnou v okolí Slaného. V dubnu do okolí Karlštejna. „Zítra sem přijedeme ještě se šestiletým vnukem, půjdeme desítku, dnes jdeme jednadvacítku. Při pochodu si krásně vyčistíme hlavu a odpočineme si," dodala paní Věra.

Pochod krajem Nezbedného bakaláře připravil Klub českých turistů v Rakovníku za podpory města Rakovníka. a má tady už svoji tradici. Byl dvoudenní. V sobotu si turisté vybírali ze sedmi tras od deseti do pětačtyřiceti kilometrů. Vedly například na Mutějovice, ke Kounovským řadám, na Lužnou.

„Trochu méně turistů šlo pětačtyřicítku, více desítku a osmnáctku. Ty jsou pro svátečnější turisty. Ale celkem jsou trasy vybírány rovnoměrně. Očekáváme více jak stovku turistů, chodí i mladší. Dokonce i rodiny s dětmi," informoval Miloslav Rotport, předseda Klubu českých turistů v Rakovníku.

Na trasy vyšláplo i několik turistů z Rakovníka, jinak se sem sjíždějí z celé republiky. Byli tu i ubytováni. Dvě trasy končily v Mutějovicích. Účastníci zpět dojeli vlakem. Zbytek měl cíl opět v sokolovně. Každý účastník dostal diplom, obkladačku s logem pochodu, razítko do vandrovní knížky.

Někteří turisté získali i razítko do záznamníku IVV, Mezinárodní organizace pro lidový sport. Jejím cílem je získat lidi pro pochody na středních trasách do třiceti kilometrů. Za splnění podmínek získávají účastníci razítka a pak i odměny.

Klub českých turistů v Rakovníku letos slaví sto let od svého vzniku. Připravujeme pro vás rozhovor s jeho předsedou Miloslavem Rotportem.