Z námi oslovených obcí, stoprocentní účast potvrdili zatím jen z obce Drahouš u Jesenice. Nyní je ale vše ve fázi dlouhodobých příprav, ale věří, že mají co ukázat. „Vše je teď ve fázi příprav, ještě jsme nevybrali kategorii, ani nevyplnili přihlášku. Priorita je samozřejmě spolkový a společenský život. Účast v soutěži jsme si na obci odsouhlasili teprve před několika dny,“ řekla pro Deník místostarostka obce Drahouš, Alena Johnová. V Drahouši chtějí celou soutěž pojmout hlavně jako společenskou událost a příležitost pro společnou práci celé obce. „Neútočíme na stuhu. Bereme to tak, že bychom měli obec prezentovat, protože máme co ukázat. Ale chceme k tomu přistoupit spíš tak, že si to užijeme jako společenskou akci a příležitost na setkání s lidmi,“ vysvětlila Johnová. Drahouš se soutěže účastnila už před dvěma lety. Na stuhu tenkrát sice nedosáhli, ale celou akci si místní užili. 

Den s T.G. Masarykem v Lánech přilákal stovky návštěvníků.
OBRAZEM: Den s T.G. Masarykem v Lánech přilákal stovky návštěvníků

O letošní účasti v soutěži Vesnice roku zatím uvažují v Senomatech. „Konečné rozhodnutí ale v obci ještě nepadlo. Ano, už jsme se o tom bavili. Ještě nevíme. Možná to necháme až na příští rok, protože letos máme rozděláno spoustu věcí,“ sdělila pracovnice úřadu městyse, Štěpánka Cafourková. Obec se soutěže zúčastnila už v roce 2010 nebo 2014. 

Soutěže se minulý rok zúčastnily i Krušovice. Na stuhu krušovičtí sice nedosáhli, ale získali věcnou cenu za rozvoj obce. „Získali jsme cenu za vybudování kulturního centra, které jsme udělali v prostorách bývalého obchodu,“ řekla starostka Krušovic, Markéta Fröhlichová. Do té doby v obci žádné kulturní centrum nebylo a prostory pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí si pronajímali v krušovickém pivovaru. Pro starostku Markétu Fröhlichovou byla účast v soutěži velice přínosná a inspirativní. „Bavil mě celý průběh té soutěže. Sice jsme nedosáhli na stuhu, ale bylo to fajn. Je motivující vidět, co dělají v jiných obcí,“ vysvětlila Fröhlichová.

Zlatou stuhu, nejvyšší ocenění v soutěži, získala před pěti lety obec Čistá. A to zejména za bohatost a pestrost spolkového života. V obci v dobu žilo necelých devět set obyvatel a působilo tam celkem sedmnáct sdružení a spolků. „Letos se soutěže nezúčastníme. Nemáme pro letošek tyto ambice,“ sdělila starostka obce, Blanka Čebišová. 

Odhalování Tabule cti ze zástupcí úspěšných obcí ze soutěže Vesnice roku.
Tabule cti nově připomíná středočeské Vesnice roku