„Plánujeme budovu využívat, co nejvíce to půjde, protože dosud tomu tak úplně nebylo,“ uvedl starosta města Karel Filip, podle kterého bude snahou radnice nahradit ztráty na nájemném v sokolovně, kde se nachází sál se zázemím a dva byty.

„Vedle příjmu z nájmu bytů bude potřeba získat peníze i pronájmem sokolovny více oddílům a spolkům,“ vysvětlil.Sto let starý objekt, který se nachází v Okružní ulici, prošel před čtyřmi lety rekonstrukcí za 800 tisíc korun, která se týkala fasády, střechy a oken. Tehdy se také na štít vrátila socha sokola.

Další investice budou následovat. „Musíme vytvořit nové zázemí, aby se tam mohly střídat různé spolky. Doteď to bylo takové domácí prostředí, ne úplně organizované,“ poznamenal místostarosta Jan Bureš. V plánu je například část nových omítek, řešit se budou úložné prostory, návštěvníci by měli mít k dispozici uzamykatelné skříňky.

„Zamýšlíme se nad různými možnostmi, možná budeme muset přesunout zrcadla a trochu to tam přeorganizovat, aby bylo možné provozovat tam i některé míčové hry,“ dodal Bureš.

Vizualizace plánované revitalizace Palackého ulice v Rakovníku.
Palackého ulici v Rakovníku čeká revitalizace. Podívejte se, jak se promění

Sál v sokolovně o velikosti 16 na 12 metrů dosud využívají dva nájemci. Sokol tam pořádá různé druhy cvičení a Petra Birnmaumová v pondělí, ve středu a ve čtvrtek večer vede bodyform, relaxační cvičení a zumbu.

„Rádi bychom tam dostali taneční aktivity nebo některé druhy jógy. Zájem už projevil například taneční klub Admira Kladno nebo skokani přes švihadlo,“ připomněl místostarosta, podle kterého bude muset být nastaven nový režim.

„Třeba jako máme v hale BIOS, tedy sdílené kalendáře, aby se lidé mohli lépe objednat,“ vysvětlil.

Nové Strašecí uzavřelo smlouvu o pronájmu sokolovny na třicet let s Českými lupkovými závody před čtrnácti lety. Od té doby tam provedla firma několik stavebních úprav. S nedávnou změnou vedení navrhla v závěru minulého roku ukončení nájemní smlouvy. Nájem za loňský rok byl téměř 70 tisíc korun.