Jenže. Psích exkrementů ve městě nikterak závratně neubývá. Nepomáhají ani kontroly městské policie.

„Majitel, když venčí svého psa a uvidí strážníka městské policie, tak po svém psovi uklidí. Pokutovat nepoctivé pejskaře je tak velmi obtížné. Pokud totiž strážník není poblíž, neuklidí," komentoval věc Karel Filip, starosta Nového Strašecí.

Dalším důvodem, proč někteří majitelé po svém psu neuklízí, je fakt, že sáčky určené pro výkaly už zkrátka nejsou k dispozici.

„Přestože jsou sáčky pravidelně doplňovány, evidují se stížnosti na jejich nedostatek. Ten může být způsoben jak vyšším požadavkem na doplňování na určitém místě, tak i jejich odcizováním," vysvětlil starosta Karel Filip.

Nově také vedení radnice chce vydávat sáčky majitelům psů. Radní města totiž na svém posledním zasedání schválili, že každý majitel psa obdrží určitý počet sáčků na psí exkrementy při úhradě poplatku za psa. V současné době eviduje město Nové Strašecí na svém území šest set třicet šest psů, počet poplatníků je o dvacet menší.

„Celkové náklady města budou zhruba čtyřicet čtyři tisíce korun," doplnil informaci Karel Filip a doplnil: „Očekáváme vyšší čistotu města a snížení počtu exkrementů. Není v ekonomických možnostech města, aby byly veškeré plochy chodníků a dalších veřejných ploch čištěny každý den, respektive i několikrát denně."

Ne všichni poplatníci však dostanou stejný počet sáčků. Nejvíce sáčků dostanou obyvatelé z obytných domů, jelikož také platí nejvyšší příspěvek do pokladny města za psa. Ti by měli dostat sedm set kusů. Důchodci a obyvatelé z rodinných domů pak mají nárok na poloviny sáčků.