Osmdesáté narozeniny svého klubu si Novostrašečtí připomenou už tento pátek 11. prosince v restauraci kulturního centra. Slavnostní setkání začíná už ve tři hodiny. Všechny příznivce na oslavy pozval z SK Viktorie Nové Strašecí Michal Müller: „Oslavy jsme připravili jako takovou besedu. Účast přislíbili současní i bývalí novostrašečtí hokejisté, dále Otakar Vejvoda starší, František Kaberle starší a Pavel Patera. Připraveno je i drobné občerstvení. Samotná beseda by měla být mezi 17 a 22 hodinou. Setkání je trochu netradičně v pátek, protože v sobotu hrajeme zápasy. "

Kromě besedy pořadatelé chystají výstavu současných i historických fotografií, výstroje. Pokud přijdou tatínkové i maminky s dětmi, mohou si vystřelit na branku. Oslavu podpořil městský úřad a sponzoři. Zváni jsou nejen hokejisté, pamětníci, ale také široká veřejnost.

Při pátrání v historii hokejisté objevili několik historických fotografií. Dále se vyptávají pamětníků a sbírají historii od nich. Podařilo se jim získat několik fotografií ještě ze starého Kocourku. Členové klubu plánují historická fakta shromáždit a vytvořit ucelenou kroniku, podobnou publikaci o historii tenisového klubu.

Zmínky o novostrašeckém hokeji jsou i v historii kladenského. Na úplném začátku byli dokonce novostrašečtí hokejisté úspěšnější než Kladenští a také než Rynholečtí. Úspěch Novostrašeckých dokládá fotografie, která bude k vidění i na výstavě. Měly tu být i historické dokumenty z Lán. K dispozici bude historická kronika, do které psal ještě pan Pavlík. Mohli jste jí vidět už při oslavě sedmdesáti let klubu.

„Po této akci novostrašecký hokej dalo by se říci úplně zanikl. Tři, čtyři roky úplně zmizel. Pak hokejisty dával dohromady pan Oliva. Ten je vzkřísil doslova z mrtvých a vytáhl je až do současného stavu. Nyní hrajeme meziokresní přebor," popisoval Michal Müller.
Mužstvo nyní trénuje tam, kde jsou volné ledy, na Kladně, v Rakovníku. Soutěž má devět účastníků: Žebrák, Obecnice, Příbram B, Solopysky, Černošice B, Nové Strašecí, Lány, Cerhovice, Mníšek, dříve Doly Kladno, které z finančních i hráčských důvodů skončily.
Hrát hokej není v současné době vůbec levná záležitost. Sezona vyjde na řádově sedmdesát tisíc korun, bez cestovného, pořádání mistrovského zápasu zhruba na šest a půl tisíce.

Hokej z větší části podporují sponzoři, částečně členové klubu. V současné době je na soupisce klubu dvacet pět hráčů. Aktivních je asi sedmnáct. Na zápas musí nastoupit minimálně deset hráčů plus brankář.

„Ale podle pravidel svazu, kdy se hraje třikrát dvacet minut, se to v deseti hráčích nedá prakticky hrát. Minimální počet je třináct, na tři útoky a dvě obrany. Ideální by bylo hrát na tři kompletní pětky. Ale vzhledem k tomu, že to všichni hrajeme pro radost, jsou tu ještě pracovní povinnosti, takže se ne vždy sejdeme ve správné sestavě," uváděl Michal Müller.

Mládež hokejový klub nemá. Základ družstva tvoří novostrašečtí hokejisté a ti, kteří kdysi hráli v Kladně za juniory s Karlem Průšou nebo Františkem Kunou. „Mládež bychom měli rádi, ale hodně nás limitují finance, nemáme vlastní led, a v dnešní době i nabídka jiných sportů, například hokejbal, který vychází o něco levněji. Rádi bychom zavedli s hokejbalisty v budoucnu kooperaci. Když přestanou hrát, mladí by hráli u nás," zkonstatoval Müller.

Mládež je podle něj dnes vůbec problém. Dokazuje to jak kladenský, tak i rakovnický hokej. V první hokejové třídě je v Rakovníku jen devět kluků.

S ledem v Novém Strašecí to zatím také není jednoduché. Pronájem mobilního kluziště na sezonu vychází na dva miliony korun, nové vyjde na čtyři. Otázkou je také, kde kluziště postavit. Mělo by být alespoň na místě dosažitelném ze školy.