K církvi se dostal až v dospělosti, pokřtěný byl v pětadvaceti letech s původním záměrem mít svatbu v kostele. Vystudoval stavební průmyslovku, teologii a nyní dokončuje doktorát z církevního práva.

K jeho koníčkům patří chov psů, zajímá se o kynologii a velmi rád sportuje. Působí sympaticky, upoutá vás svým smyslem pro humor a aktivním přístupem k životu. Na zdejší faru jistě vnese svěží vítr.

„Mým hlavním úkolem, se kterým jsem již seznámil místní farníky, je oživení fary. V Novém Strašecí je krásná fara, a já bych chtěl, aby tento areál ožil. Rád bych pořádal různá setkání napříč generacemi," plánoval Timotei Maria.

Podle něj není úkolem faráře pouze odsloužit mši svatou, pokřtít lidi, oddat či pohřbít. „Mým úkolem je ukázat sám na sobě, že Bůh s námi žije, že to není někdo, kdo nás sleduje, a tak jako každý křesťan chci ukazovat boží lásku na svém životě. Byl bych rád, kdyby se jednou po mém odchodu dalo říci: Ano, žil tady a zanechal po sobě kus práce jako například páter Peterka, který působil ve Strašecí třicet let," shrnul své záměry v novém působišti otec Timotei.