S jakou koncepcí jste šel do výběrového řízení?

Připravil jsem si koncepci o řízení činnosti Městské policie Rakovník, kterou jsem sestavil na základě mých zkušeností u Městské policie Praha. Má tři body: základní činnost strážníků, prevence a výcvik strážníků.
Do základní činnosti strážníků samozřejmě patří dohlížení na místní záležitosti veřejného pořádku. Chtěl bych se především zaměřit na kontrolu provozoven, co se týká podávání alkoholických nápojů mladistvým. Mám totiž nějaké indicie, že se toto v Rakovníku děje. Už jsem hovořil i se živnostenským úřadem. Byli bychom jako záloha pro úřad při výkonu jejich povolání. Jednal jsem už v této věci i s vedením místního oddělení policie a dopravními policisty s tím, že bychom mohli udělat nějakou společnou akci.

Co se týká prevence?
Tam bych zařadil například besedy se seniory. Mám s nimi bohaté zkušenosti. Vždy je lepší, když někdo projde školením, protože si pak uvědomuje, že něco může přijít a je na to připraven. Někdo neví nic. A obzvláště senioři jsou hodně zranitelní. Dám příklad. Kdo by odmítl těhotnou maminku, která vás prosí, zda byste ji nepustil na toaletu? Po její návštěvě pak důvěřivý senior zjistí, že přišel o veškeré úspory. Zasedací místnost v Rakovníku je, takže stačí jen seniory pozvat a je jen na nich, zda přijdou.

A výcvik strážníků?
Budu chtít základní přezkoušení jejich fyzické zdatnosti. Každá práce má svoji kvalifikaci, i zaměstnanci v kancelářích se zdokonalují. Je to standardní postup i u jiných městských policistů, státní policie i celní správy. Měli by absolvovat základních pět disciplín odstupňovaných věkem. Nemůžeme chtít, aby padesátník fungoval podle tabulek pro dvacetiletého kluka. To samozřejmě nehrozí.

Když zadání nesplní?
Bude mít půl roku na opravu, a když opět nesplní, tak bude sníženo jeho osobní ohodnocení. V Praze to tak fungovalo. Na výcvik musel jít každý.

Vraťme se ještě k vašemu působení u Městské policie Praha.
Nastoupil jsem tam v lednu 2007. V září 2013 přišel nový ředitel a řekl, že naši speciální jednotku, Skupinu operativní pomoci, nepotřebuje. Byli jsme zálohou pro policisty z obvodního oddělení policie při zadržování zvláště nebezpečných pachatelů. V rámci toho jsme absolvovali různé výcviky, například i parašutistický nebo krizové vyjednávání. Byli jsme i lezci – záchranáři. Novému řediteli se zdálo, že je naše složka nevyužitá.
Od září 2013 jsem tedy pracoval na Praze 8 jako strážník specialista – lezec záchranář.

Co bylo vaším úkolem?
Slaňovali jsme stromy, skály i domy v zástavbové části Prahy. Dostávali jsme se do bytů oknem.

Dostal jste medaili za záchranu lidského života. Jak k tou došlo?
To bylo po střelbě v Pařížské ulici. Byla sobota, čtyři hodiny odpoledne, Praha plná lidí. Později se ukázalo, že si střelbou v Pařížské ulici vyřizovala účty mafie. Boss zde byl s ochrankou na procházce a nájemní vrazi ho chtěli zastřelit. Jenže ochranka zneškodnila jednoho z nich průstřelem nohy a druhého ruky. My jsme byli na místě jako první a poskytovali postřeleným první pomoc a museli jsme stále sledovat okolí, zda se nebude střelba, případně i na nás nebo do lidí, opakovat. Výhoda byla ta, že jsme byli úderná síla pěti osob ve vozidle. Jeden tedy poskytuje první pomoc, zatímco kolegové hlídají. Pak jsme poskytli ochranu i záchranářům a zajišťovali místo trestného činu, dokud si ho nepřevzali policisté.

Takových zákroků bylo asi více..
Samozřejmě. Jezdili jsme tam, kam se strážníci a policisté z obvodů obávali jít. Měli jsme kompletní vybavení, tedy neprůstřelné vesty, přilby. A také motorovou pilu a nosítka, která jsou typická pouze pro lanovou techniku.

A případ, kdy jste slaňoval?
Jeden z nejlepších zákroků, jaký byl na Vinohradské ulici. Konal se právě pochod za legalizaci marihuany. Pozornost všech ale upoutala postava, ležící dost nebezpečně v okně. Hrozilo, že když se převalí z boku na boku, tak z toho pátého patra vypadne dolů na dlažbu. Museli jsme okamžitě jednat. Vyběhli jsme o patro výše a já se slanil z bytu souseda k tomu spáči. Pak jsem ho nastrkal zpět do bytu. Ukázalo se, že je to cizinec, který si vzal prášek na spaní kvůli diskotéce, která se konala v sousedství. Jenomže jak šel otevřít okno, tak na něj přišlo náhle spaní a on se prostě uložil. Po našem zásahu se probudil a poděkoval nám.

Jste školitel první pomoci…
Napsal jsem na toto téma bakalářskou práci. Absolvoval jsem také kurz pod pražskou záchrannou službou. Mám odjezděno v Praze na záchrance jako stážista 450 hodin. Dělal jsem hlavního školitele první pomoci v naší jednotce. Spolupracuji se středočeskou záchrankou a rád bych školení prováděl i zde. Spolupracuji s jednou firmu, ve které jsem se podílel na vývoji turniketu na zástavu krvácení.