To ale zdaleka není všechno, co obyvatele města Rakovník v příštích měsících čeká. Novinek ohledně parkování v historickém centru je mnohem víc. Půjde o celý nový systém, za který město vydá kolem pěti milionů korun bez daně. V polovině listopadu to oznámila mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová.

Mluvčí také detailněji popsala veškeré změny, které na řidiče čekají. „ Součástí projektu na nový parkovací systém na Husově náměstí je posunutí vjezdové závory v Palackého ulici západním směrem, a to včetně nové technologie. Ta bude vyměněna také u stávající vjezdové brány ve Vysoké ulici. Dále dojde k osazení pěti takzvaných platbomatů, tedy platebních terminálů na Husově náměstí a před budovou Gymnázia Zikmunda Wintra,“ uvedla Alida Štulajterová.

Změny nastanou také v současné pěší zóně, totiž v Nádražní ulici. Právě tam přibude vjezdový sloupek se semaforem. Ulice Nádražní i Trojanova by však měly i nadále zůstat pěšími zónami.

Největší, či snad nejviditelnější novinkou však bude právě zmiňované odstranění stávající výběrčí budky na Žižkově náměstí. Její místo i funkci nahradí dvě automatické výjezdové závory. U nich řidiči přiloží parkovací lístek k čtecímu zařízení a odjedou. „Celý systém bude komunikačně přepojen na novou optickou síť a dojde také k rekonfiguraci kamerového systému na příjezdu i výjezdu,“ vyjmenovala poslední z chystaných změn v parkování mluvčí rakovnické radnice.

Fotbalisté Olešné zdolali v závěrečném podzimním kole okresního přeboru Jesenici 3:2.
Slabce slaví první výhru. Lány si derby užily

S realizací uvedených novinek by se mohlo začít po novém roce. Předběžný termín byl stanoven na březen 2018, po skončení zimního období. Se zakázkou na nový systém radnice ale počítala už dříve. Vedení města však čekalo na to, zda na projekt dostane potřebné stavební povolení.

Občané města komentují nový systém různě. Někteří se na připravované změny těší, jiní jsou spíše skeptičtí. „Pozitivní je, že hledání drobných, placení i čekání na účtenku se nebude odehrávat ve frontě u závory, ale v pěší frontě u automatu, takže by se mohl výjezd z náměstí zrychlit. Jen mě dost mrzí, že to neskončilo jen instalací automatů bez závor,“ napsal na sociální sítě Jan Biroš, který svým komentářem narážel na kolony aut při výjezdu z centra. Často čítají desítku i více vozů.

Mezi Rakovničany se řeší také cena, kterou město za nový systém zaplatí. Podle mnohých je příliš vysoká. Navrhují proto pořízení pouze parkovacích automatů a zbytek financí využít na jiných místech.

Pro změnu ve stávajícím závorovém systému někteří občané brojí již několik let. Proti jejich přání však už dříve rozhodlo nejen zastupitelstvo města, ale posvětila ho také ombudsmanka Anna Šabatová. A to když v říjnu rozhodla ve prospěch vedení radnice a prohlásila, že parkovací systém není protiprávní. „Již podruhé se šetřením ombudsmana ukázalo, že město nepochybilo, jde-li o fungování městem zvoleného systému placeného parkování a související regulaci dopravy v centru města dopravními značkami,“ řekl tehdy k vyústění sporu starosta Rakovníka Pavel Jenšovský. Na závorový systém, který reguluje provoz aut v centru města, ale také rozčiluje řadu občanů, si stěžoval místní podnikatel Jan Loder.

V odůvodnění veřejné ochránkyně práv mimo jiné stálo, že úprava místního provozu jednak odráží veřejný zájem včetně prospěchu pro kvalitu ovzduší a zároveň je střední cestou v regulaci provozu aut na náměstí. Přijít by totiž mohl ještě tvrdší zákrok, a to vyhlášení náměstí pěší zónou. Ta je v současnosti v již zmiňovaných ulicích Nádražní a Trojanova.

Náměstí nyní slouží jako parkoviště a příjezdová komunikace k domům uvnitř zóny. Rezidenti a abonenti, kteří parkují na svých vlastních pozemcích, dostávají vjezdovou kartu zdarma. Ti rezidenti a abonenti, kteří z nějakého důvodu na svých vlastních pozemcích parkovat nemohou nebo nechtějí, a parkují tedy na náměstí, si mohou vyřídit čipovou kartu opravňující k parkování za zvýhodněnou cenu.

Letošní 23. ročník Veletrhu práce a vzdělávání do Rakovníka přilákal na osmatřicet škol a učilišť napříč regiony.
Veletrh práce a vzdělávání opět přitáhl pozornost nejen studentů