Do hodin chodí společně s učiteli a na část si připravuje zajímavé povídání. Na dějepis si přichystala právě povídání o středověkém Londýnu a morových ranách.

Jak taková hodina vypadá, vysvětlil ředitel školy Radek Vyskočil: „Do toho, co si připraví, Melise nemluvím. Ona dané téma s žáky probere, vysvětlí jim ho, rozdá jim pracovní listy, nebo pustí video. Já už jen zjišťuji, jestli vše pochopili. Většinou to žáci krásně chápou. Sice nyní probíráme anglické a evropské dějiny víc než ty naše, ale žáky to baví a myslím, že ostatní doženou."
Slečna Melisa je mladá, hezká, s dětmi si rozumí a ty jsou nadšené. Je ve škole stále, proto žáci berou výuku angličtiny úplně jinak.

„Dříve jsme se také naučili slovíčka i gramatiku, ale pak jsme jazyk nepoužívali a slovíčka postupně zapomněli. Spíše jsme mlčeli, než abychom řekli něco nesprávného, a anglicky jsme vlastně nemluvili," uvedl Vyskočil. S Mel mluví děti běžně každý den. „Vzali jsme Mel také do školky. Chceme, aby se děti potkali s Angličanem a poznali, že to jde s ním mluvit," pokračoval Radek Vyskočil.

Melisa Derby pochází z Anglie, z města zvaného Coventry. Přestěhovala se do Liverpoolu za studiem psychologie na univerzitě. Ráda cestuje a poznává nové lidi. Byla v Evropě, Asii, Austrálii.Baví ji práce s dospívajícími dětmi, chtěla poznat naši zemi, kde nikdy nebyla, proto se přihlásila do projektu. Bála se, že tu nebude moci komunikovat a také měla obavy ze života na vesnici. Před tím bydlela jen ve velkých městech.

Obavy se ale rozplynuly: „Škola je báječná. Všichni učitelé a zaměstnanci byli velice milí a ochotní mi pomoci a snažili se, abych se zde cítila vítána. Žáci jsou úžasní. Opravdu se snaží mluvit a věnovat mi pozornost. Jsou chytří a jejich angličtina je dobrá. Také se pokouší učit mě česky, což mi moc nejde. Být s nimi přináší spoustu legrace. Mám tuto školu opravdu velmi ráda," řekla v rozhovoru pro školní časopis Lubeňáček Melisa Derby.

Lubenská základní škola má rodilou mluvčí prostřednictvím projektu s hezkým názvem IAUNA neboli Janička. Název vychází z latinského názvu spisu Jana Amose Komenského. Zastřešuje ho Britská Rada a společnost Scio. Projekt se zaměřuje na zlepšení jazykových schopností žáků a učitelů základních škol výukovou metodou CLIL, což je společná výuka předmětu a cizího jazyka. Je na čtyřiceti školách v ČR. Melisa bude v lubenské škole učit jeden školní rok. „Chtěli bychom využít další nabídky spolupráce na projektech," uzavřel ředitel Vyskočil