Původně měl ministr obrany Martin Stropnický dorazit do Rakovníka v úterý 28. července, následně byl však datum návštěvy z důvodu přesunut na polovinu srpna, konkrétně na osmnáctého. Ale ani ten s největší pravděpodobností nevyjde.

„Datum návštěvy pana ministra obrany v Rakovníku ještě není jistý. S největší pravděpodobností nevyjde ani datum osmnáctého srpna, tudíž se jedná o náhradním termínu, který by ale měl být do konce srpna," informovala Andrea Strnadová, mluvčí rakovnické radnice.

Podle místostarosty Rakovníka Miroslava Samaše (ANO) ministr obrany po své návštěvě vyřkne zřejmě definitivní ortel týkající se možného návratu vojenské posádky zpět do Rakovníka.

„Očekáváme, že z tohoto sezení vzejde nejspíše nějaké rozhodnutí," řekl už Miroslav Samaš a pokračoval: „Bylo by podle mého názoru nerozumné stavět nová kasárna defakto na zelené louce v Bechyni, když zde v Rakovníku máme kompletně a navíc moderně vybavený areál, například pro ukládání chemického materiálu a podobně. Je zde plně klimatizovaná hala pro tyto účely s bezpečnostními hlásiči úniku, nebo je tu také moderní čerpačka PHM."

Do Rakovníka by se tak mohl vrátit 52. ženijní prapor a také samostatná záchranná rota, která je povolávána hlavně při živelných pohromách, jako jsou povodně.

Pokud by armáda o vojenský objekt zájem již neměla, chce radnice jednat s vedením Policie ČR.

„Nechceme zůstat pouze u jednoho plánu, kdyby náhodou nevyšel, byť to ale vypadá zatím nadějně, tak máme plán B. Jednali jsme s policií o tom, že budou potřebovat prostory pro výcvik těchto lidí a také místo pro jejich nábor," sdělil bližší informace o jedné z dalších možností využití vojenského areálu starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD). Vedení radnice už má podle jeho slov příslib, že by se na objekt přijeli zástupci policie podívat.

Mezi Rakovničany se znovu začaly šířit spekulace o možném nastěhování uprchlíků do nyní opuštěného vojenského objektu. Radnice však tyto spekulace odmítá, stejně jako před dvěma měsíci, kdy Rakovnický deník o obavách Rakovničanů informoval.

„O využití tohoto typu podle dostupných informací zatím nikdo neuvažuje, už jen proto, že migrační politiku má na starosti ministerstvo vnitra, zatímco kasárna jsou majetkem ministerstva obrany," nechal se slyšet starosta Pavel Jenšovský počátkem června.

„O ničem takovém žádné zprávy nemáme a zásadně bych ani s tímto nesouhlasil. Cokoliv než městské byty či vojáci nepřichází pro nás v úvahu. Byla by to noční můra, snad bychom je raději zbourali," řekl tehdy také Miroslav Samaš.