Ta přítomné mimo jiné informovala o vývoji rozvodovosti v praxi Okresního soudu Rakovník.

Z čísel, která uvedla, vyplynulo, že oproti loňskému roku rozvodovost na Rakovnicku stoupla. V roce 2012 evidoval rakovnický soud 158 rozvodů. Do konce srpna tohoto roku už řeší 138 rozvodů.

Jaroslava Lajpertová zdůraznila: „A dle mých letitých zkušeností se nápad rozvodů do konce roku ještě rozjede. Mnoho párů spolu absolvovalo v létě ještě poslední, takzvanou zkušební dovolenou 
s tím, že to snad ještě dají dohromady. A v případě, že se to nezdaří, začnou k nám docházet žádosti o rozvod."
Stejná situace se dle Jaroslavy Lajpertové opakuje 
i v lednu. „Manželé si řeknou, že chtějí mít kvůli dětem ještě svátky klidné, ale v lednu začnou šlapat na pedál a podávat žádosti o rozvod. To jsou 
z našeho pohledu dvě kritická období: takzvaná poslední dovolená a poslední Vánoce," popsala Jaroslava Lajpertová.

V letech 2012/2013 podali 
u Okresního soudu v Rakovníku žádost o rozvod 75krát muži a 120krát ženy. Skončeno rozvodem bylo 179 manželství, z toho bylo 87 bez dětí. Se souhlasem obou jich bylo ukončeno 154.

Čísla ale nejsou dle Jaroslavy Lajpertové směrodatná. „Dnes se hodně lidí rozvádí dohodou. Musí se dohodnout 
o dítěti. O jeho výchově, výživě, a uzavřít dohodu o majetku. Pak existuje možnost, že když pošlou všechny papíry, které zákon předepisuje, a požádají, aby soud rozhodl bez jednání, tak my už jen pošleme rozvodový rozsudek a vzájemně se vůbec nevidíme," upozornila soudkyně.

Příčiny rozvratů jsou stále stejné: rozdíl povah a zájmů, zlé nakládání, nezájem o rodinu, alkohol, nevěra. „Sex jako důvod rozvodu už dnes nikdo neuvádí," konstatovala soudkyně s tím, že se při každém rozvodu snaží pár ještě směřovat na manželskou poradnu. „Nejsem žádný psycholog, ale v řadě případů vidím, jak se u soudu chovají. Kolikrát má i muž slzičku na tváři a otáčí se, abych to neviděla. Nebo je jim je slyšet na hlase, že nejsou s rozvodem zcela srovnáni. Tehdy doporučuji poradnu," vysvětlila soudkyně. Někdo pak na její radu do poradny opravdu jde, jiný tam zase ze zásady nevkročí, nebo řekne rovnou, že to už nemá cenu.