Lyžařské kurzy, které pořádají školy na Rakovnicku, jsou skoro všechny plně obsazeny. Základní i střední školy pořádají pro své žáky lyžařské kurzy v ceně od dvou až do třech tisíc korun. Když se k ceně kurzu připočítají ostatní výdaje, vyjde rodiče týdenní kurz téměř na jednou tolik. Peníze na skipasy, půjčení lyží, kapesné a další. To vše zvýší celkovou částku na šest tisíc korun a více.

Některé školy půjčují svým žákům i potřebnou výbavu. Školy dětem nabízejí běžecké vybavení a někde dětem půjčují sjezdové lyže, výjimečně i snowboardy. Pro žáky 2. a 3. základní školy v Rakovníku existuje forma příspěvku na lyžařský kurz od rady rodičů. Možnost získání příspěvku se posuzuje individuálně a příspěvek je určen zejména pro děti ze sociálně slabších rodin. Ty si mohou zažádat o příspěvek od pětiset do jednoho tisíce korun.

„Zájem o lyžařské kurzy je rok od roku vyšší. Jako jediní v Rakovníku pořádáme lyžařské kurzy pro děti už od první třídy. Jezdíme na české hory a tím se snažíme kurzy zpřístupnit pro všechny žáky,” sdělil Karel Folber, ředitel 1. Základní školy Rakovník. Škola žákům na kurz nijak finančně nepřispívá, vše je v režii rodičů. První stupeň jezdí na pěti denní pobyty za částku kolem dvou tisíc korun, druhý stupeň jezdí na celý týden a rodiče to vyjde doprava, strava a ubytování na tři tisíce korun. „Každoročně pořádáme tři lyžařské kurzy,” dodal Folber.

Ilustrační foto.
Nemocnost nepatrně klesla, zákazy kvůli chřipkové epidemii trvají

Na 2. Základní škole pořádají lyžařské kurzy pouze pro žáky sedmých ročníků. „Kurzy jsou plně obsazené a každá třída jezdí zvlášť, ” sdělila Rakovnickému deníku Irena Fuksová, zástupkyně ředitele.

Na 3. Základní škole v Rakovníku se každoročně určuje počet kurzů podle počtu tříd sedmých ročníků. „V letošním roce máme čtyři sedmé třídy. Kurzu se vždy účastní všichni žáci dané třídy až s výjimkou jednotlivců z nejrůznějších důvodů,“ řekl Tomáš Pavlíček, zástupce ředitele 3. základní školy Rakovník. Termíny kurzů zahajují vždy začátkem ledna. Letos se ale kvůli vysokému počtu tříd jelo na hory v lednu a další třídy pojedou na začátku března.

Masarykova obchodní akademie v Rakovníku pořádá celkem dva lyžařské kurzy. Jeden na Boží dar a druhý do Italských alp. „Na zahraniční kurz se vypravili studenti na konci ledna. O oba kurzy je velký zájem, nejen ze strany žáků školy, ale i od bývalých absolventů naší školy, ti mají především zájem o druhý kurz do zahraničí,” vysvětlila Veronika Benešová, ředitelka Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku.

Děti ze základní školy v Novém Strašecí jezdí na lyžařské kurzy na Benecko do Krkonoš. Škola tam pořádá zájezdy už patnáct let a vždy jsou s celým pobytem spokojeni. „Kurz je vždy od soboty do soboty. Lyžařské výcviky jsou určeny žákům osmých ročníků, “ uvedl ředitel Základní školy Nové Strašecí, Petr Chochola. Každoročně se škole podaří zaplnit celý autobus. V případě, že zbývají nějaká volná místa, doplní kurz žáci z vyšších nebo nižších ročníků.

Autor: Renáta Fryčová, Monika Michálková