Lidé ve veřejně prospěšných prací využívají obce a města zejména na úklid veřejných prostranství, péči o zeleň a jiné obecní práce. V minulém roce bylo na Rakovnicku celkem 111 pracovních míst v programu veřejně prospěšných prací. „Veřejně prospěšné práce mohou vykonávat osoby, které jsou v evidenci Úřadu práce České republiky nepřetržitě déle, než pět měsíců, nebo kterým je vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, věku či péči o dítě věnována při zprostředkování zaměstnání zvýšená péče, nebo u nichž existuje důvodný předpoklad dlouhodobého setrvání v evidenci,“ stojí na oficiálním webu Úřadu práce. Kritériem, ale může být také ohrožení sociálním vyloučením z důvodu setrvávání v dlouhodobé nezaměstnanosti.

Ilustrační foto
Na Rakovnicku se uskutečnila velikonoční bezpečnostní akce

Spolupráce s obcemi je podle rakovnického úřadu práce dobrá. Zadají si požadavek na počet lidí a úřad se jim snaží vyjít vstříc. A možnost takové práce si chválí i lidé. „ Přes pět let jsem nemohla sehnat žádnou práci. Je mi přes padesát a v mém věku je to těžké. Pracuji pro obec v rámci veřejně prospěšných prací a jsem za to moc ráda,“ řekla paní Marie.

Lidé na veřejně prospěšné práce využívají každoročně i v Lužné. „Letos budeme mít čtyři pracovníky. Zatím je tu jen jeden, protože zbylí tři nemají zatím vyřízené potřebné dokumenty,“ sdělila Rakovnickému deníku pracovnice Obecního úřadu Lužná, Dana Hůlová. A pro obec jsou tito lidé řešením, jak pokrýt právě sezonní údržbu zeleně. „Nemusíme zaměstnávat lidi na plný úvazek na celý rok, ale pouze na sezonu, kdy je to nejvíce potřeba,“ vysvětlila Hůlová.

Někteří lidé si ale této možnosti práce příliš neváží a nabídka schopných lidí rok od roku klesá. „Výběr lidí už není takový. Tím, že je velká nabídka pracovních míst, tak na veřejně prospěšné práce nezbývá mnoho kvalifikovaných pracovníků. Alespoň v naší lokalitě. Někteří neumí pracovat ani se sekačkou,“ vysvětlil situaci starosta obce Kounov, Antonín Ryska. V minulém roce zaměstnávali na veřejně prospěšné práce celkem čtyři lidi. Letos měli požadavek na dva a zvýšili ho nakonec a tři zaměstnance. „Některé lidi jsme museli i odmítnout, protože nebyli ani schopni dodržet pracovní dobu,“ doplnil Ryska.

V Jesenici nyní zaměstnávají na veřejně prospěšné práce celkem devět lidí. „Šest lidí máme pro letošní rok a třem ještě trvá smlouva z minulého období,“ řekl starosta města Jesenici, Jan Polák. Ve městě dokonce nabízejí i práce veřejné služby. Ta je určena zejména pro lidi pobírající dávky hmotné nouze.

Tito lidé si u obce či města odpracují několik hodin měsíčně a tím získají nárok na vyšší dávku. „Ve veřejné službě nabízíme práce, až deseti lidem a je plně využívána,“ uvedl Polák. Zaměstnance využívají na úklid obce, hrabání listí nebo v minulých dnech uklízeli hřbitovy. Jediný problém je, že tito lidé většinou nemají řidičské oprávnění, aby mohli obsluhovat stroje, ale na to mají ve městě kmenové zaměstnance.

Ilustrační foto.
Kauza billboardů: má policie chránit ty, co porušují zákon?