„Vytipovali jsme ty nejhůře ohrožené oblasti (patří tam oblasti Moravy a také Rakovnicko, pozn. red.), kde nám chybí voda jak pro zemědělce, tak pro lidi, abychom, když už tam neprší měsíc a půl, abychom tam vodu zkrátka dodali," řekl ministr Marian Jurečka. Zároveň pak upozornil, že pokud se bude opakovat takové sucho, které panovalo v České republice v minulém roce, může nás čekat katastrofální rok. Již třetí zimu po sobě není dostatek sněhu. Ministr zemědělství sdělil, že pokud se naplní nejčernější scénáře, postižený bude průmysl, kam se bude muset omezit zásobování pitné vody, čím zavlažovat nebudou mít ani zemědělci. Nedostatek vody tak bude mít vliv i na zaměstnanost a nedostatek pitné vody by mohli pocítit itaké obyvatelé suchých oblastí.

Ministerstvo zemědělství má v plánu vrátit do krajiny tradiční prvky, jako remízky, stromové aleje a podobně, navíc chce také redukovat obrovské polní lány na menší plochy, kde by se měly pěstovat více plodiny schopné zadržet vodu, ale také vrátit potokům a říčkám meandry. Kromě toho se také už přes deset let mluví o výstavbách vodních nádrží v suchých oblastech. Jejich hlavním smyslem je zadržet vodu nejen z období podzimních a jarních srážek, ale také tající sníh.

V budoucnu by pak jen na Rakovnicku, a to především v jeho západní části, měla vyrůst vodní nádrž u obce Senomaty na Kolešovickém potoce a poté také u obce Šanov.

Starosta městyse Senomaty Tomáš Valer pak Rakovnickému deníku řekl, že výstavba vodních nádrží se řeší již dlouhodobě, a to na základě studie z roku 2005. V ní se dokonce uvažovalo o vybudování sedmi vodních nádrží. Ovšem na základě proveditelnosti zůstala možnost na realizace pouze u dvou výše zmíněných vodních nádrží.

„My s výstavbou vodní nádrže na Kolešovickém potoce počítáme i v územním plánu obce z roku 2008," reagoval na dotaz Rakovnického deníku starosta Tomáš Valer.

Vodní nádrž by se měla rozprostírat na ploše zhruba třiceti hektarů.

Ačkoli v nedělním diskuzním pořadu zaznělo, že se proti výstavbě vodních nádrží bouří nejen ochránci přírody ale i místní, v Senomatech s tímto záměrem problém nebyl. „Informovali jsme o záměru prostřednictvím obecního tisku. Nesetkali jsme se s žádnou negativní reakcí. Obyvatelé plně chápou situaci a vědí, že je to zde s dešťovými srážkami špatné," řekl starosta Senomat.

Hlavním investorem stavby by mělo být Povodí Vltavy. V projektu se dokonce píše o termínu realizace v roce 2019. Podle starosty Tomáše Valera se samotnou výstavbou vodní nádrže problém nebude, ta by měla trvat podle jeho odhadu necelý rok, ovšem na delší dobu je spíše výkup nutných pozemků.