Podle informací Rakovnického deníku by se jednotlivá jednání mezi Středočeským krajem a obcemi měla uskutečnit už v lednu. Zatímco Středočeský kraj se po výměně hejtmana stal příznivcem záměru vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, lesníci, tamní obyvatelé a také starostové obcí proti vyhlášení národního parku bojují. Podle nich je totiž současný stupeň ochrany, tedy Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko, dostačující.

„Záměr vyhlášení národního parku tady zástupci ministerstva životního prostředí neobhájili," připomněl na jednání v Křivoklátě starosta obce Milan Naď. Ten zároveň podotkl, že v Křivoklátě je už dost vysoký turistický ruch na místní podmínky a další navýšení rozhodně obec nepotřebuje.

„Podle nás pro přírodu zde stačí statut CHKO. Šumava byla zelená do roku 1991," připomněl Milan Naď.

Starostové jednotlivých obcí také příznivcům národního parku doporučili, aby se hlavně zeptali lidí, kterých by se možné vyhlášení národního parku týkalo, na jejich názor a nechali je hlasovat v referendu. Pro tuto možnost sdělení svého názoru přikyvovali na přelomu února a března návštěvníci setkání mezi odpůrci a příznivci národního parku.

Debatu nad možným vyhlášením národního parku znovu rozvířil hejtman kraje Miloš Petera.

„Počítáme, že to bude trvat zhruba dva roky, než bude moci být národní park vyhlášen. Očekáváme, že národní park přinese nejen lepší ochranu přírody, ale pomůže také oživit turistický ruch a dostat turisty do Středočeského kraje," sdělil Miloš Petera.