Jídlo připravili dva novostrašečtí rodáci, elitní šéfkuchaři Per Hajný a Zdeněk Jánský.
Menu sestavovali tak, aby ho dokázali uvařit pod širým nebem, a hlavně aby bylo lákavé pro návštěvníky, aby ochutnali něco, co si doma sami nepřipraví. Snahou bylo alespoň trochu sladit pokrmy s vínem, i když to úplně nešlo, protože vína se podávala různá.

Oba šéfkuchaři se znají odmalička. Vyučili se ve stejné škole u stejné mistrové, i když se tam nepotkali. V kuchyni se poprvé spolu sešli v Hradci Králové na akci, kde vařilo pět šéfkuchařů.
Před akcí na Komenského náměstí se spolu potkali několikrát, aby vyladili menu. S vařením jim tu pomáhali dva pomocníci. „Jsme moc rádi, že vaříme doma, i když ne v jedné kuchyni, ale alespoň při jedné akci. V Novém Strašecí jsme nikdy před tím nevařili. Těší nás, že tu můžeme být," řekl Zdeněk Jánský.

Petr Hajný předvádí svá gastronomická kouzla v nové restauraci s pivovarem Krajinská 27 v Českých Budějovicích. Preferuje hlavně poctivou kuchyni. „Vůbec nejde o to, jestli českou nebo nějakou jinou. Hlavní je poctivost. Aby se jídla připravovala ze surovin, které tam patří, a tak, jak se to má dělat. Já mám někdy chuť na omáčku, jindy si dám něco lehčího, třeba rybu."
Poctivou kuchyni Petr Hajný i rád vaří. Pochutná si na jehněčím, takže ho rád i připravuje. Rád ochutnává nezvyklá exotická jídla. Největší zážitek byl podle něj asi mořský ježek. Podává se syrový.

„Chtěl jsem ho ochutnat, abych věděl, jaké to je," vysvětlil Petr Hajný.
Důležité je také sledovat novinky, aby bylo možné nabízet hostům pořád něco nového. Stále přicházejí nové technologie. Kuchaři čerpají inspiraci v zahraničí. Protože je domovská restaurace Petra Hajného s pivovarem, vládne tu česká moderní, ale poctivá kuchyně. „Máme svoji farmu, kde si chováme prasata, kuřata. Necháváme si vyzrávat maso. Pěstujeme brambory a cibuli. Víme tak, co zákazníkům nabízíme, a naopak i oni vědí, co od nás dostanou."

Zdeněk Jánský se svým uměním prezentuje jako šéfkuchař v restauraci Chateau St. Havel v Praze Krči. Podle jeho mínění šéfkuchaři preferovat jen jednu kuchyni nemohou. „Dobré je nabídnout lidem více kuchyní najednou. Já sám za sebe nemohu říci, že bych nějakou preferoval. Na jídelním lístku mám od každého kousek," vysvětloval.

V dnešní době navíc už lidé mohou ochutnat ledacos, takže jsou i náročnější. Právě na tom Zdeněk Jánský staví a skládá jídelní lístek podle moderní gastronomie, která světem letí. Nejdříve musí podle jeho pravidla jídlo chutnat očím, až pak se dostane na ústa. Sám si pochutná na italské kuchyni, hlavně na těstovinách. Připravuje rád ryby na všechny možné způsoby. Když pracoval v hotelu Intercontinental v Praze, ochutnal steak z krokodýla. Byl nadšený. Chutnal jako směs kuřecího a hovězího masa s trochou lososa. Jídlo pak uvařil i v další restauraci. V jeho domovské restauraci se často mění jídelní lístek, takže tu můžete právě nyní ochutnat romanovskou ovci, mořského vlka, mořského ďase a candáta, steak, marinované kuřecí prso v bylinkách.