Oslavy se uskuteční takřka v každé obci, a to alespoň položení květiny u památníku padlých. Jinde zase chystají oslavy i s doprovodným programem a v některých obcích to vzali, jako odkaz a zároveň pokračování v další práci. Tak je tomu například i v Lišanech. „Sté výročí založení Československa je pro nás výzva k práci, která směřuje k navázání na odkaz generací před námi. Konkrétně to znamená, že jsme se v tomto roce rozhodli pokračovat v opravě budovy školy,“ uvedla starostka obce Lišany Dana Medřická. Lišanská škola byla otevřena pro vyučování 1. prosince 1884, takže zažila Rakousko-Uhersko, první československý stát i jeho rozpad. „Je pro nás symbolem vzdělanosti a života v obci. Připomíná nám historickou linku a její oprava je takový dar k tomuto významnému jubileu,“ vysvětlila Dana Medřická. V obci se sejdou také u památníku padlých a v září se uskuteční oslava výročí. Vše je ale zatím ve fázi příprav.

Ilustrační foto.
Kraj se hlásí mezi spolutvůrce Geoparku Barrandien

Slavit se bude také v Novém Strašecí. V Městské galerii Viktora Olivy se ve dnech 1. až 20. října uskuteční výstava Klubu vojenské historie. K vidění tu budou uniformy, vojenská vyznamenání, knihy a budou tu připraveny také workshopy pro děti. Hlavní oslava se pak uskuteční 13. října v Novostrašeckém kulturním centru. V rámci oslav tu vystoupí orchestr Sestry Havelkovy s pořadem „100 let První republiky“. „V provedení skupiny Sestry Havelkovy navozuje skvělá swingová hudba období 20. – 40. let minulého století výjimečnou atmosféru té doby. Doby, která byla plná rytmu, tance, romantických lásek a snů. Pořad je obohacen módní přehlídkou dobových šatů, které byly získány z šatníku slavných hereček, jakou byla například Adina Mandlová,“ řekla pro Rakovnický deník vedoucí odboru kultury, sportu a RP Městského úřadu Nové Strašecí Lenka Nikodýmová. Na prezidenta T. G. Masaryka zavzpomíná také herečka Zdenka Procházková. A na závěr programu vystoupí skupina Hašlerky.

Slavit se bude také v Rakovníku a nejen 100. výročí republiky. Rok 2018 je pro město jubilejním rokem. „V Rakovníku probíhají tento rok akce v rámci oslav několika významných výročí, tento rok je nazván příznačně „osmičkový“. Akce pořádají různé subjekty, jako městská knihovna, kulturní centrum, muzeum a podobně,“ uvedl tiskový mluvčí Městského úřadu Rakovník Jiří Cafourek. Rakovník letos už oslavil také výročí povýšení města na město královské. Ve dnech 27. a 28. října se pak uskuteční oslavy k výročí založení republiky.

Dne 27. října se koná koncert pořádaný Kulturním centrem Rakovník nazvaný „100 let republiky“, dne 28. října se pak uskuteční odhalení pomníku Milana Rastislava Štefánika v rakovnických Kasárna a v ten samý den by se měla ve městě vysadit nová Lípa. Vysazením Lípy uctí výročí i jiné obce na Rakovnicku, třeba jako v Rousínově, nebo v Mutějovicích.