Dobrá zpráva přichází z obce Skryje. Zdejší dominanta, barokní kostel Archanděla Michaela, bude mít v malé věžičce zvon.

Starosta obce Josef Jedlička potvrdil: „Kostel by neměl být bez zvonu. Býval kdysi v takzvaném sanktusníku. Dnes je už z dálky vidět, že tam není. Jen doufám, že až bude vrácen zpět, tak se bude užívat minimálně, neboť je to umíráček."

Zvon je dle Josefa Jedličky historickou památkou. Pochází z roku 1602. „Jsou na něm ornamenty svatých. Zvěčněni na něm byli také tehdejší sedláci, kteří financovali jeho odlití rakovnickým zvonařem Matoušem Flemíkem," doplnil Josef Jedlička.

Zvon byl z věže sundán v devadesátých letech minulého století z důvodu rekonstrukce kostela. Tehdy bylo zjištěno, že je puklý a chybí mu srdce. Byl tedy odvezen k opatrování do zbečenské farnosti.
„V nedávné době jsme vyklidili půdu od holubinců a zabezpečili okna věže proti holubům tak, že jsme zde umístili sítě. Poté jsme kontaktovali děkana Jána Petroviče ze zbečenské farnosti, že bychom zvon chtěli zpět," popisoval starosta.

Poté, co umíráček dostali zpět, bylo třeba začít přemýšlet, jak postupovat dál. „Nechali jsme si tedy udělat rozpočet a čekáme na vyjádření z Památkového ústavu od specialisty na zvony. Řekne nám, zda se může nechat svařit, nebo zda se uloží do depozitáře a pak by se nechala odlít jeho přesná kopie."

Finanční pomoc na tuto akci by mohla přijít z benefice. Ta se koná v kostele Archanděla Michaela ve Skryjích 15. července od 14 hodin.

Jedná se o společný projekt obce, zbečenské farnosti a umělců Jitky Zelenkové a Pavla Steidla. „Zpěvačka Jitka Zelenková má, stejně jako světoznámý kytarista Pavel Steidl, k naší obci vřelý vztah," zdůraznil Josef Jedlička.

Benefice navazuje na loňskou benefici, kdy zde s Pavlem Steidlem zahrála houslová virtuoska Gabriela Demeterová. „Peníze byly tehdy použity na rekonstrukci zvonu Matky Boží," doplnil ještě Josef Jedlička.