O poražení čtyřiadvacetimetrového stromu se postaral několikanásobný mistr v řezání motorovou pilou Jiří Vorlíček. Podle něj je to nejlepší možný způsob využití dřeva, jelikož strom je podle něj již v nejlepších letech, postupně by začal hnít. „Na dřevo se využít nedá, jelikož je hodně sukovatý,“ nechal se slyšet Jiří Vorlíček. Po samotném pokácení pak starostka obce Roztoky Lenka Peterková spočetla letokruhy pro přesnější určení stáří stromu. „Napočítala jsem 66 letokruhů,“ řekla starostka.

„Nejdříve bylo potřeba prostor vyčistit. Následně se začalo řezat, vyřízl se násek a poté po dohodě s jeřábníkem bylo potřeba strom trochu našponovat v tom směru, ve kterém předpokládáme, aby se nám zhoupl,“ popsal kácení Jiří Vorlíček. Ten zároveň poznamenal, že kácení nebylo jednoduché, jelikož strom rostl v ďolíku, navíc byl ještě plný vody. „Vegetační období se nám trochu posunulo, strom tak bude plný vody. Určitě váží více než šest až sedm tun,“ poznamenal. Strom následně přemístil jeřáb nad komunikaci, kde jej Jiří Vorlíček zkrátil na celkovou délku 22 metrů, z toho dva metry bude zapuštěný v zemi.

Ilustrační foto
Vánoční čas na Balkánu je plný příprav i zábavy


Velikán vyrostl na pozemku soukromé firmy, která počítala s jeho pokácením. Nápad s využitím stromu pro vánoční trhy majitele nadchl.

„Strom sahá do drátů vysokého napětí a mohl by je poškodit. Také jeho kořeny prorůstají břehem kamenného kanálu. Vlivem silného větru by mohlo dojít k jeho vyvrácení, takže jsme počítali s jeho pokácením i přesto, že je strom zdravý. Těší mne, že než aby byl rozřezán, udělá radost lidem a hlavně pak dětem až se rozzáří společně s jejich očima na Staroměstském náměstí ve vánočním čase,“ nechal se slyšet Josef Fryauf, majitel pozemku.

Strom už jednou byl vánočním

Starostka obce Roztoky Lenka Peterková přiznala, že byla zprávou o vánočním stromu pro Prahu zaskočená. „Dozvěděla jsem se se to až ve chvíli, kdy bylo vše přichystané. Byla jsem překvapená, jelikož mi to volal přímo majitel pozemku, kde strom stál. Požádala jsem místní občany, aby mi přinesli nějaké fotografie, kde je strom zachycený. A skutečně se tak stalo. Nicméně tento strom už kdysi dávno vánočním stromem byl. A to je právě ta zajímavost. Rodina si přinesla vánoční strom i s kořeny, měli jej doma v nádobě a po vánocích jej zasadili na své zahrádce,“ řekla s úsměvem ve tváři starostka obce.

Americký truck potáhne smrk v roztockých zatáčkách

Smrk zkrácený na bezpečnou výšku dvaadvacet metrů potáhne klasický americký truck Kenworth. Souprava váží bez nákladu dvaatřicet tun, její celková délka je devětadvacet metrů a výška i šířka 4,8 metru. „Pokud vše půjde dobře, vyjedeme se stromem z Roztok kolem půl třetí odpoledne. Letos bude zajímavé to, že pojedeme se soupravou velmi náročnými zatáčkami v Roztokách, kde musíme využít speciální trailer s hydraulickým natáčením kol a přizvedáváním podvozku,“ upřesnil Martin Švestka, vedoucí přepravy stromu, zástupce přepravní společnosti Pavel Švestka. Strom přijede do areálu firmy Švestka v Nučicích zhruba v 19 hodin.

Trasa stromu a orientační harmonogram přepravy:

1. část neděle 26. listopadu

Roztoky – II/236 – III/23617 – Nižbor – nájezd II/116 – Hýskov – Beroun – nájezd II/118 – nájezd D5 EXIT 14 – D5 – Exit 5 - Nučice průmyslová zóna - areál firmy Švestka - odstavení soupravy.

2. část pondělí 27. listopadu (noc z pondělí na úterý) hlavní část přepravy bude v úterý 28. listopadu
Exit 5 nájezd D5 – Praha (Rozvadovská spojka – Bucharova – Plzeňská – Vrchlického – Duškova – Plzeňská – Radlická – Ostrovského – Vltavská – Hořejší nábř. – Jiráskův most – Resslova – Ječná - Legerova – Hlávkův most – sjezd nábř. Kapitána Jaroše – nábř. Edvarda Beneše – Čechův most – Pařížská – Staroměstské náměstí).

00.30…………………………Odjezd z Nučic (Praha západ)
01.30…………………………Pařížská – Staroměstské náměstí
02.00 ………………………..Postavení stromu na Staroměstském náměstí

Při karnevalu se to v sokolovně hemžilo klauny, artistkami i exotickými zvířaty.
OBRAZEM: Rakovnická sokolovna zažila pořádný cirkus

Vánoční strom pomáhá už teď potřebným

Už pojedenácté si mohou zájemci zakoupit symbolicky žárovku na stromě na Staroměstském náměstí, a tím přispět v rámci projektu Rozsviťte s námi Prahu na charitu. Do 2. prosince, kdy se smrk poprvé rozsvítí, mohou zasílat dárcovské zprávy ve tvaru DMS mezera ZAROVKA mezera 30 nebo 60 nebo 90 na číslo 87777 a symbolicky si ji rozsvítit na webových stránkách www.rozsvittesnamiprahu.cz.

Letošní výtěžek pomůže nemocným dětem hospitalizovaným na jednotce intenzivní péče Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Toto oddělení poskytuje péči v různých oblastech. Především se zde starají o děti s dědičnými poruchami metabolismu. Zaměřují se jako jediní v republice na léčbu dětí, u nichž selhaly nejdůležitější životní funkce jako cirkulace, oběh a dýchání. Díky dárcům získá oddělení prostředky na nákup infuzních pump, které dokáží podávat léky kriticky nemocným dětem v naprosto přesném dávkování. Není výjimkou, že takto kriticky nemocné dítě potřebuje 10 až 15 infuzních pump. Projekt Rozsviťte s námi Prahu je realizován pod záštitou obecně prospěšné společnosti Život dětem. Rozsviťte s námi Prahu podpořily letos patronky, herečky Tereza Brodská a Jana Bernášková.

Peníze. Ilustrační foto.
Kontrolovat majetek zastupitelů by mohl každý