Slzy, podivení nad stavem zvířat, ale také zároveň radost z toho, že se koně dostanou konečně do lepších rukou a čeká je snad nový, lepší život. „Co bych vám k tomu řekl, máme farmu a o koně budeme pečovat lépe, než jejich současný majitel. Následná péče bude vyžadovat trpělivost. Koně nejsou na nic zvyklí, naučení, navíc musí projít kompletním veterinárním vyšetřením, takže je čeká ještě karanténa," řekl pan Vladimír, který pro koně přijel až z Plzeňska.

Mezi dražícími byla i Eliška Šedivá z Ředhoště. Také ona kroutila nad zdravotním stavem dražených koní hlavou a potvrdila slova chovatelů, kteří se na dražbu dostavili. „Jsou v zuboženém stavu. Je to ošklivý pohled. Především hříbata a dvouleté kobylky, ty jsou dost hubené. Tahle skupinka především by potřebovala nový život," řekla Rakovnickému deníku Eliška Šedivá. Drtivá většina koní z Rousínova tak má od pondělí po exekuční dražbě nové majitele. Ti si následně vydražená zvířata rovnou odvezli k sobě na statky, a to i přesto, že nikdo z nich neměl potřebná potvrzení od veterináře a k převozu mimo kraj by tak nemělo dojít. Úředníci ale tentokráte byli tolerantní. Kompletní veterinární vyšetření musí nyní zajistit až noví majitelé.

Samotné exekuční dražbě v Rousínově přihlížel i majitel koní Mojmír Fiala. Ten však byl skoupý na slovo a s médii nekomunikoval. „Jste bulvár," vzkázal novinářům Fiala a mnohdy s úsměvem na tváři sledoval, jak jeho koně odcházejí s novými majiteli. Některým se pak ještě snažil vštípit myšlenku, že o koně přijdou, jelikož byli vydraženi neprávem.

„Po exekuční dražbě se výherce dražby stává novým majitel," informovala však Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory České republiky.

Samotná dražba odstartovala v pondělí úderem dvanácté hodiny. Půl hodiny předem si pak mohli zájemci koně prohlédnout. A už od začátku bylo jasné, že v Rousínově bude velmi rušno. „I díky medializaci projevili lidé o osud koní zájem," řekla mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Ta zároveň vysvětlila, proč se plánovaná dražba neustále odkládala. Poprvé to bylo kvůli tomu, že se dlužník dohodl s věřitelem a svůj dluh ve výši sto šedesát tisíc korun zaplatil, podruhé se snažil dražbu oddálit pomocí insolvenčního návrhu.

„Pouze několik hodin před uskutečněním dražby ve čtvrtek minulého týdne podal dlužník šikanózní insolvenční návrh, čímž došlo ke zneužití insolvenčního zákona. Soud však vydal předběžné opatření, takže jsme pondělní termín dražby mohli postavit napevno. Pokud by se dlužník pokusil znovu zneužít insolvenční zákon, byly by exekuční příkazy stejně realizovány," vysvětlila Báčová.

Do dražby ale přeci jen nešlo všech pětašedesát koní, jak původně avizovala exekutorská komora. U některých koní Mojmír Fiala totiž prokázal, že nejsou jeho.  „Je to divné. Těch pár koní tady zůstane a nic se pro ně nezmění. Je mi jich skutečně líto," sdělila paní Alena, která jen smutně přihlížela, jak část koní odvádí jejich majitelka zpět do prostor statku.

Zatímco Mojmír Fiala je přesvědčen, že se o své koně stará dobře, veterináři to vidí zcela opačně. Krajská veterinární správa při poslední prohlídce farmy našla v areálu pět uhynulých koní. Konkrétně bylo při šetření veterinární správou před několika měsíci nalezeno na farmě v Rousínově pět uhynulých koní, šest jich mělo nedostatečnou výživu a u ostatních byla zanedbána péče.

„Našli tady kosti, protože jsem nechal zapracovat přírodu, aby se o těla postarala sama. Pak jsem po kontrole kosti sebral a spálil v kotli. To jsem pak dal do pytle a předal objednané kafilérce," vysvětlil tehdy Fiala Deníku, co udělal s mrtvými koňmi.