„Chtěli jsme domov otevřít občanům a ukázat jim jak tady žijeme. Chceme, aby se oba světy vzájemně propojily," vysvětlil ředitel domova Petr Sunkovský, který pořádání Letní slavnosti v minulém roce začal.

A to se také daří. I přes veliké vedro zahradu domova zaplnili lidé z Jesenice i okolí společně s klienty ostatních domovů. Pravidelnými návštěvníky byl Domov Ráček v Rakovníku, Domov Domino v Zavidově i Domov Tuchořice. Tuchořičtí se dokonce zapojili do kulturního programu.

Jinak z bohatého programu si mohl vybrat opravdu každý. Zahájila ho trawesti show. Domácí zastupovala skupina historického šermu Ordál. Zahrála i známá rakovnická skupina Brutus. Zazpívaly mladé muzikantky ze skupiny The Apples.

Velké přípravy
Domácí obyvatelé Krajánku se na pódiu proměnili ve hrozivé loupežníky a zahráli několik scének na toto téma. Na slavnost se připravovali dlouho dopředu. Kupovali si nové oblečení, aby před návštěvníky dobře vypadali. Také pomáhali s výzdobou a úklidem všech prostor. Připravili i zahradu, kterou posekali zaměstnanci, ale oni uklízeli hromádky trávy, větvičky.

„Klienti se velmi těšili a jsou šťastní, že tu mohou být i s ostatními lidmi. To jim dává hodně do života, " řekl Petr Sunkovský. Znají se i s obyvateli Jesenice a ti je také navštěvují. Ale na slavnost přijíždějí i opatrovníci, kteří sem nepřijedou celý rok a tak se alespoň setkají.

„Vždycky, když k nám lidé přijdou na návštěvu a dobře se tu baví, mám z toho dobrý pocit. Říkám si, že se nám podařilo něco udělat," zkonstatoval Sunkovský. To, co obyvatelé Krajánku dělají a vyrábějí, ukázali také na slavnosti. Jejich výrobky si také mohli návštěvníci koupit.

Slavnost navštívili i významní hosté: starosta Jesenice Jan Polák, náměstek hejtmana pro sociální oblast Zdeněk Syblík a senátor Marcel Chládek.

Změny
Za poslední dobu doznal Domov Krajánek několika změn. Kancelářská budova má novou zateplenou fasádu. V hlavní budově se snižovaly stropy a dělaly nové rozvody elektřiny v chodbách.

Vybudovala se nová chladící místnost pro použité inkontinenční pomůcky.
„To byla naše hlavní investice zhruba za sto čtyřicet tisíc. Na nějaké větší kvůli celospolečenské situaci nejsou peníze. Nemá je ani zřizovatel. Zajišťujeme pouze provozní věci a drobné opravy. Něco většího možná uděláme příští rok, uvidíme. Budova stále potřebuje údržbu, ale musíme vše dělat postupně," řekl Petr Sunkovský.