V sobotu se uskutečnila na zřícenině hradu Krakovec naprosto ojedinělá akce s názvem Spolu. Pomocí ní si mohla skupina lidí upoutaných na invalidní vozík prohlédnout sklepní prostory zříceniny hradu Krakovec – hradu známého nejen díky osobnosti Jana Husa, který tu kázal před odchodem do Kostnice, ale i z pohádky Ať žijí duchové. A dorazivší návštěvníci si takový servis pochvalovali. „Je to skvělý nápad a moc děkujeme,“ děkovali lidé na vozíku odsouzeným, kteří je s maximální opatrností, ale s obrovským nadšením snášeli po schodech do útrob hradu. „Je to změna. Jsem rád, že mohu pomoci,“ svěřil se pak jeden z odsouzených.

David Máša, majitel a sládek řevničovského minipivovaru.
Pivovary se popasovaly s koronavirem i počasím

Defakto se tak v prostorách hradu potkaly skupiny lidí ze zcela naprosto dvou odlišných světů. Ovšem, jak připomněl kastelán Jiří Sobek, přesto mají jednu věc společnou; jsou omezeni na pohybu. Jedna skupina kvůli trestné činnosti, ta druhá pak kvůli nemoci, úrazu a podobně. „Jsem ale přesvědčený, že tyto dva světy si mají co předat,“ poznamenal Jiří Sobek.

Akce Spolu je unikátní, Jiří Sobek podle svých slov jen navázal na to, co už kdysi fungovalo. „Před deseti či dvanácti lety jsme toto pořádali na hradě Točník či Křivoklátě. Jen s tím rozdílem, že tehdy jsme k pomoci využívali vojáky,“ přiblížil Jiří Sobek.

Předsudky a averze

I když se jednalo o akci, kterou si všichni pochvalovali, přesto tuto možnost využilo minimum organizací. Důvodem jsou stále zažité předsudky o odsouzených a také averze vůči nim.

Stěžejní muž celé akce Jiří Sobek poté, co se dozvěděl, že věznice Oráčov a Drahonice s touto myšlenkou souhlasí a jsou ji nakloněny, začal oslovovat jednotlivé organizace sdružující lidi s handicapem. Ne vždy se ale setkal s pozitivním ohlasem. „Některé organizace poté, co jsem jim sdělil, že zde budou pomáhat právě odsouzení, mi následně sdělily, že s nimi nechtějí nic mít společného. Ale byly i ty, které i hned souhlasily. To je ale přirozené,“ řekl Jiří Sobek a zároveň zdůraznil, že na Krakovci pomáhají neagresivní a důkladně prověření vězni, kteří se nedopustili žádné násilné trestné činnosti. „Spolupracuji s věznicemi už čtrnáct let, odsouzení pomáhají na hradě zhruba čtyři dny v měsíci. Nikdy jsme tu neřešili žádný problém,“ dodal kastelán Jiří Sobek.