Škola má v pořádání už pěknou tyrovnaná. O pořadí rozhoduje pokaždé jen pár bodů.

Na mladé dřevorubce čekaly technické disciplíny. Nejprve rozborka - sborka. Při ní si musí dát závodník záležet. Svoji pilu rozebere, složí a při tom si vymění řetěz. Pak už na ni nesmí sáhnout, takže jak si ji připraví, tak s ní prochází celou soutěží. Pokud se rozsype, znamená to trestné body.

Následuje kombinovaný řez. Závodník nejprve řeže kulatinu zespoda a pak ze shora. Nakonec se měří, jak se oba řezy potkaly. Pří řezu na podložku si někteří závodníci klekali na zem, aby co nejlépe viděli, kam až mohou s pilou doříznout. Pokud by řetěz řízl do podložky pod kulatinou, následovaly by opět trestné body.
Divácky nejatraktivnější a pro dřevorubce nejnáročnější je kácení na cíl. „Oproti minulým letům jsme kácení přesunuli sem do areálu a připravili jsme trenažéry. Je to zajímavější hlavně pro diváky. Dříve se kácelo v lese bez diváků," vysvětloval mistr odborného výcviku Jaroslav Wostl.

Při kácení je ve hře čas, přesnost padlého kmene a přesnost provedení záseku. „Všechny disciplíny se bodují, měří se u nich čas a hlavně se dbá na bezpečnost práce. Závodník musí mít předepsané boty, pracovní oděv, ochranné pomůcky i bezpečnostní zdravotní balíček, jinak by vůbec nemohl soutěžit," zdůraznil Wostl

Domácí barvy hájila dvě dvoučlenná družstva. Před poslední disciplínou, odvětvováním, zatím byla uprostřed startovního pole. Právě odvětvování mohlo ještě s pořadím zamíchat. Znamenalo to odřezat z kmene třicet větví a přitom nenechat suky ani neříznout do kmene. Na stejných trenažérech se odvětvování učí i při odborném výcviku.

„Připravovali jsme se poctivě, celý měsíc. Teď už nás čeká jen odvětvování, trochu záludná disciplína. Při ní se ještě dají body získat nebo také ztratit," uvažoval Jan Malát. Pro jeho kolegu Dominika Bačkoru bylo největším úskalím kácení. „Moc dobře nedopadlo, zlomil se mi strom," zkonstatoval Dominik.

Soutěž pro žáky lesnických škol na Pískách už zakotvila. Škola nabízí vhodné a příjemné prostory a hlavně má v jejím pořádání zkušenost.

„Příprava soutěže je náročná nejen organizačně, ale i finančně. Začínáme s ní už tři měsíce dopředu. Oslovili jsme několik organizací a ty nám pomohly. Dobře se k nám zachovalo například ministerstvo školství i zemědělství či Středočeský kraj," zkonstatoval ředitel školy Vratislav Dlohoš.

Prestižní soutěž si nenechal ujít ani senátor Marcel Chládek či Milan Němec, náměstek hejtmana pro oblast školství. Oba dva se mimo jiné shodli na tom, že je důležité takovéto prestižní soutěže v regionu podporovat.