Novou sociálně aktivizační službu poskytuje dětský domov ambulantně i v terénu. Sociální poradenství pak ambulantně v sídle dětského domova. To znamená, že buď potřebným poradí sociální pracovník v dětském domově, nebo terénní sociální pracovník přichází do rodiny.

I když je služba teprve v začátku, ohrožené rodiny ji vyhledávají. Kapacita je už zaplněna do dvou třetin. S problémy přicházejí hlavně lidé z Rakovnicka, částečně z Kladenska.

Další služba spočívá v pomoci obyvatelům domova, kteří odcházejí v dospělosti a nejsou, ať již ze zdravotních nebo mentálních důvodů, schopni samostatného života bez asistence. Zároveň ale nepatří do ústavních zařízení.

„Tito lidé by byli schopni vést plnohodnotný život, pokud mají zajištěné bydlení s asistencí. Jinak končí například jako bílí koně nebo jako bezdomovci Podařilo se nám pro ně získat chráněný byt v Rakovníku pronajatý od města," informoval ředitel dětského domova Alexandr Krško.

Tyto služby nejsou jediné, které dětský domov poskytuje. Již tři a půl roku pomáhá rodinám, kam se děti vracejí z dětského domova. „Pokoušíme se upravit vztahy v rodině a rodinu na návrat dítěte připravit. Dále pak situaci sledujeme," řekl Krško. 

Pro radu se mohou na dětský domov obrátit i pěstouni a ti, kteří mají o pěstounskou péči zájem a nevědí, jak začít a za kým zajít. Nové sociálně aktivizační služby jsou registrovány u ministerstva sociálních věcí a dětský domov na ně získal od ministerstva příspěvek.

Kdo tedy potřebuje pomoc, může přijít rovnou do sídla Dětského domova v Novém Strašecí v ulici Okružní 647. K dispozici je samozřejmě telefon 313 574 181 a 605 738 513.