Zastupitelé jsou bezmocní, protože stavby obci nepatří. Existují ale i výjimky a opuštěné prostory našly nové využití. Například v Rakovníku dva bývalé zemědělské objekty odkoupila firma Anexia. První je po bývalém zemědělském družstvu Senomaty. Zůstal v soukromých rukách. Majitel objekt jen zboural. Nachází se v Rakovníku za firmou Eberspächer. „Objekt jsme koupili už před patnácti, dvaceti lety a vybudovali jsme na pozemku skladovací halu pro výrobky firmy Procter and Gemble Rakona, které se odvážejí do západní Evropy. Počítali jsme i do budoucna s potřebou dalších skladovacích prostor, proto jsme hned vedle koupili statek,“ informoval jeden z jednatelů firmy Anexia Pavel Kopřiva.

Doposud ležel ladem, protože firma zatím neměla kapacity na nějakou změnu. Nyní jsou stáje a bývalý vepřín zbourány a pozemek o rozloze zhruba 17 tisíc metrů čtverečních upravuje firma. Demoluje zbytky staveb a připravuje rovnou plochu pro výstavbu skladovací haly.  „V této chvíli se zpracovává studie, kterou začneme projednávat se stavebním odborem v Rakovníku. Pokud půjde vše dobře, do dvou let tu vyroste sklad o ploše 10 až 13 tisíc metrů čtverečních,“ dodal Pavel Kopřiva. Firma tak využívá už zastavěnou plochu a nikdy nekupovala zemědělskou půdu pro výstavbu skladů a podobných staveb. Před několika lety za tímto účelem odkoupila areál bývalého Raka II.

Jana Jakubíčková
Jakubíčková: Věřím, že nová škola bude motorem oživení regionu, ve kterém žijeme

Podobné je to i v Zemědělském družstvu Senomaty. Budovy, které už neslouží svému původnímu účelu, se snaží využít jako skladovací prostory nebo je pronajmout třetí osobě. Na využití čeká také bývalý areál statku v Lišanech. Předseda družstva Luděk Fišer uvedl: „Plánovali jsme ho opravit a na šedesáti hektarech patřících k areálu pást skot. Součástí projektu je také bourárna a malá podniková prodejna. Vzhledem k sílícímu tlaku na nákup zemědělské půdy, který je pro nás prvořadý, jsme projekt v současné době odložili, ale výhledově s jeho uskutečněním počítáme a postupně bychom chtěli celý areál zrekonstruovat.“ Další budovy patřící družstvu jsou v Hostokryjích. Část je opravena a je součástí bioplynové stanice, dále se zde nachází sklad obilí a zemědělských strojů. V Lubné po pravé straně patří družstvu bývalý kravín, zde zatím využití nemáme.

V Kolešovicích zmizel areál bývalé živočišné výroby směrem na Heřmanov. Patřil Rakochmelu Kolešovice. V roce 2007 se tu zrušil úplně chov skotu, v roce 2010 výkrm prasat. „To byl úplný konec živočišné výroby. Do areálu ale stále chodili někteří lidé rabovat měď a železo. Došlo tam k několika požárům i úrazům, a protože za to vždy odpovídá majitel, tak jsme celou živočišnou zbourali a cihly nechali rozdrtit,“ popisoval Karel Šrámek z Rakochmelu Kolešovice. Nyní jsou tam místy ještě hromady suti, která čeká na likvidaci. Stojí pouze stáj pro býky, která se předělala na sklad hnojiv a obilovin a polní mlat.

Další velký, z dálky viditelný areál s částí pobouraných budov, stojí po pravé straně na konci Panošího Újezdu. Postaven byl asi v roce 1961 s životností na patnáct let. „Chtěli jsme před několika lety stavby zbourat a postavit tam sluneční elektrárnu, ale to nevyšlo. Areál nyní vypadá hrozně. Obec vlastní část pozemku, kde skladujeme zeminu po různých výkopech,“ popisoval starosta Panošího Újezdu Josef Heller.

Ve Hvozdě stojí bývalé stáje po levé straně ve směru na Panoší Újezd. Areál je hodně zchátralý. Kravín je zbouraný. Stojí výkrmna býků a prasat, ale bez střechy. „Jako obec s tím nemůžeme vůbec nic dělat. Budovy nestojí na pozemku obce. Areál před lety koupil soukromý majitel se záměrem, postavit tam sluneční elektrárnu. Jenže podmínky na její vybudování se tak změnili, že se to už nevyplatilo, takže areál zůstal tak, jak je,“ informoval starosta Hvozdu Jan Lédl.

Rakovničtí rybáři na prvním ročníku soutěže chytání ryb přívlačí vybojovali několik medailí.
Mladí rybáři vybojovali několik medailí