Jejich osudy do ní sepsali regionální autoři Kateřina Bílá, Eva Konířová, Roman Hartl, Martin Louženský a z Petrohradu Václav Špilar. Ke slavnostnímu křtu přijali byť zprostředkovaně osobní pozvání bývalého vlastníka továrny Karla Lüftnera Jeseničtí i Petrohradští do prostor vznikajícího muzea Jesenická továrna. Právě Karel Lüftner je jednou z osobností v této knize.

Není příliš rozsáhlá, má dvaasedmdesát stran. Ale i přesto, že autoři byli v časové tísni a pustili se do dosud neprobádaného tématu, podařilo se vytvořit zajímavou a pestrou knihu. Jesenice a Petrohrad se mohou pochlubit mnoha jmény, jejichž nositelé měli nejen regionální význam, ale ovlivňovali také dění v celé zemi. Najdete v ní například Franze Fassla, zasloužilého starostu Jesenice, evangelického faráře Walthera 
Reinharda, Hermana Černína. Kromě nich také osoby, které si mnozí z nás ještě pamatují. 

„Při přípravě publikace jsem měl do jisté míry usnadněnou situaci, protože se v poslední době zvedla velká vlna zájmu o historii Jesenicka. S velkou vervou se do historického bádání pustili Eva Konířová a Kateřina Bílá, proto jsem je požádal o spolupráci na knize. Velmi ochotně souhlasily, stejně jako Václav Špilar z Petrohradu. Domluvili jsme se na jménech. Nakonec jsme jich vyhledali více jak dvacet. V brožuře je nakonec třiadvacet nežijících osobností, což byla jedna z podmínek," popisoval vznik dílka při křtu knihy jeden z autorů Roman Hartl.

Další podmínkou bylo, že tito lidé zasáhli do naší historie pozitivním způsobem. Pak už záleželo jen na autorech, která jména do knihy zařadí, a samozřejmě na informacích, které se jim podařilo shromáždit. Výčet osobností však není konečný. O některých se zatím nepodařilo zjistit téměř nic, takže čekají na další bádání.

Roman Hartl zpracovával osobnosti žijící před rokem čtyřicet pět, týkající se německé minulosti obou obcí. „Zařadil jsem tam jména, která jsem už znal a která jsem chtěl do knihy zařadit. Například jméno Franze Fassla, zasloužilého starosty Jesenice. Jeho zásluhou získalo město železniční spojení, moderní vodovod nebo novou budovu školy," vysvětloval Hartl. Za zmínku stojí evangelický farář Walther Reinhard, zakladatel pokrokového dětského domova Heimat für Heimatlose roku 1920 v Jesenici. Eva Konířová s Kateřinou Bílou pátrali po osmi osobnostech. Šest z nich obyvatelé Jesenice znali. „Jejich potomci, děti a vnoučata nám velmi pomohli. Pustili nás do svého soukromí. Půjčili nám jejich deníky. Za to všem děkujeme. Práci jsme si opravdu užívali. Při ní jsme se s těmi osobnostmi vlastně spojili," zkonstatovala Eva Konířová.

Na tři nejvýznamnější příslušníky rodu Černínů se zaměřil Václav Špilar. První z nich byl Herman Černín. Ten panství koupil po bitvě na Bílé hoře. To se rozvíjelo až do roku 1945. Další osobností byl Ferdinand Synek. Jeho záslužnou práci uvedl sám Václav Špilar: „Ferdinand Synek sepsal mnoho z historie, například zapsal všechny stromy v petrohradském parku, události po nástupu Hitlera a přípravu na odtržení Sudet. Jeho žena má ještě dnes hrob na petrohradském hřbitově. Byl první s českým nápisem. Za to byl pak Synek popotahován německými úřady." Jeho další osud se pak ztrácí.

Kniha Osobnosti Jesenicka a Petrohradska byla poslední součástí celého projektu Jesenicko za odměnu. Byl společným dílem města Jesenice , obce Petrohrad, místních akčních skupin Rakovnicko a Vladař. Starostka Petrohradu si práci na společném projektu pochvalovala: „Jsme rádi, že nás starosta Jesenice Jan Polák k projektu přizval. Měli jsme to opravdu za odměnu. Děkuji všem, kteří se na projektu i knize podíleli." Knihu uvedl do života Martin Louženský. Popřál jí, aby měla hodně čtenářů: „Ať se kniha hodně čte." Kniha je k dispozici na Městském úřadu v Jesenici a na Obecním úřadu v Petrohradě. Kdo si pro ni přijde, ten ji dostane.

Projekt Jesenicko za odměnu:

Společný projekt Jesenice a Petrohradu zahrnoval:
- obnovu veškerého mobiliáře naučné stezky Jesenicko
- cukrářskou soutěž o nejhezčí petrohradskou kapličku a jesenický viklan
- rozhýbání jesenického viklanu
- otevření naučné stezky Jesenicko
- vydání knihy Osobnosti Jesenicka a Petrohradska