Jarní mrazíky podle ovocnáře Václava Vohralíka z Mutějovic ovlivňují úrodu různě. Závisí, v jakém stádiu vývoje stromů přijdou.

„Stádium růžového poupěte je poměrně málo nebezpečné. V květu stromů bývá poškození velmi různé. Některé druhy přežijí i tří až čtyřstupňový mráz. Odrůdy jsou různě citlivé," vysvětloval Václav Vohralík. Nejcitlivější jsou plůdky krátce po odkvětu. Opadávají při -1 až -2 stupních Celsia. Vyvinutější, jeden až dvoucentimetrová jablíčka mráz poškodí, což se projeví na budoucím plodu. Ten pak mívá rzivé pásy nebo různé mrazové lišeje. Citlivější k takovému poškození slupky bývají žlutá jablka, zejména Golden Delicius.
Poškození budoucí úrody záleží také na stanovištích stromů. Mráz nejvíce zasáhne stromy v údolích, v takzvaných mrazových kotlinách, kam se stahuje těžší studený vzduch.

„Ale my zahrádkáři si stanoviště příliš vybírat nemůžeme. V méně příznivých místech doporučuji vybírat nejodolnější odrůdy. Dále je pěstovat ve vyšším tvaru, zejména jako vřetena," zkonstatoval Vohralík.

Jarní mrazíky mnohde vykonaly za pěstitele probírku plodů, někde více či méně vhodnou. Zbylé plody na stromě narostly do abnormální velikosti, některé i výstavní. Ale mnoho jich trpělo hořkou pihovitostí dužniny. To způsobilo zablokování přísunu vápníku do plodů. Tomu nepomůže vápnění půdy, ale aplikace ledku vápenatého na list v červenci v podobě různých přípravků, a to tři až pětkrát v koncentraci okolo jednoho až dvou procent.

Dalším problémem byla mírná zima. Houbové choroby nevymrzly. Dobře přezimovali také různí škůdci, proto výskyt strupovitosti, padlí i škůdců byl letos mimořádně veliký.

„Jako obranu proti strupovitosti jsme dosud zahrádkářům jednoznačně doporučovali pěstovat odrůdy rezistentní (odolné). Ty chránit proti této chorobě prakticky nepotřebovaly. Ale i na Rakovnicko se dostala agresivnější rasa strupovitosti šest a sedm. Poškozeny tak byly kvalitní rezistentní odrůdy Rubinola, Topas, Sirius," zkonstatoval Vohralík. Přesto i u těchto odrůd stačí stříkat dva až třikrát ve fázi růžového poupěte a krátce po odkvětu. Pokud pěstitelé chtějí udržet staré osvědčené odrůdy v dobrém stavu, musí stříkat patnáctkrát i vícekrát. Neošetřovat jablka vůbec, abychom měli zdravá ekologická jablka, s tím Václav Vohralík rozhodně nesouhlasí.

„Najdou se mezi námi i lidé, kteří si hrají na ekology a říkají, že jim nesmí chemie na zahradu. A pak si jdou koupit do supermarketu nádherná jablka, ošetřená i dvacetkrát různými přípravky. Jejich pěstitelé mnohdy ani ochrannou lhůtu dodržet nemohou," řekl Václav Vohralík.

Podle něj mnohdy zapomínáme, že strupovitá jablka jsou svými fytotoxiny z této houby více nebezpečná, než minimalizovaná fundovaná chemická ochrana chemickými přípravky.

„Pokud dodržíme, nebo překročíme ochrannou lhůtu uvedenou v příbalovém letáku, naše plody budou zdravější, než strupovitá jablka bez chemie," mínil Vohralík.

Co ale může zahrádkáře dále povzbudit, je to, že i když byla prolomena rezistence proti strupovitosti, šlechtitelé kombinují již více genů rezistence. To umožní pěstovat zdravější jablka. Nové odrůdy vysoké chuťové kvality jsou již na našem trhu k dispozici. Zatím jen u informovaných prodejců.

Václav Vohralík by doporučil odrůdy Admiral, Artiga, Juno. „Po několika letech svých poznatků ještě doporučuji chuťově velmi dobrý Angold. Díky svému křížení semenáče Antonovky a Golden Delicius získal po Antonovce vysokou odolnost k nízkým teplotám a Golden ještě výrazně zlepšil chuť Antonovky.

Oproti jablkům, která místy odměnila pěstitele bohatou úrodou, peckoviny dopadly velmi zle. Jarní mrazy přežilo velmi málo broskvoní, jejich plody většinou zmrzly. Zmrzly také třešně i višně. Mrazíky poznamenaly také ořešáky ve většině míst okresu. Někde se však díky vhodnému utváření terénu najdou lokality s velkou úrodou.