Své stravovací zvyklosti mění podle průzkumu o Vánocích asi 70 procent Čechů. Především platí, že většina se ráda nají dobře a hodně. Tři čtvrtiny dotázaných utratí za potraviny mnohem víc než během roku, téměř stejně velká skupina přiznává konzumaci kaloričtějších jídel a celkově většího množství potravin.

Většina rodin si napeče vlastní cukroví. Ozvláštněním svátečního jídelníčku je pro řadu lidí cukroví a celkově větší množství sladkostí. Cukroví mají přitom Češi nejraději vlastnoručně dělané. Na 71 procent rodin peče doma, další desetina dostane napečeno od někoho jiného. Zhruba 15 procent kombinuje zásobení cukrovím z domácích zdrojů a z nákupu v obchodě. Každý dvacátý sladké zpestření Vánoc pouze nakupuje. Na výběr bývá v českých domácnostech nejčastěji pět až deset druhů. Největšími jedlíky cukroví jsou prý děti. České Vánoce ale podle odborníků zaznamenávají i nový fenomén – pozornost věnovanou zdravé výživě. Objevuje se prý zcela nová skupina těch, kteří věnují důkladnější péči výběru a skladbě potravin pro vánoční stůl. V průzkumu se takto vyjádřilo šest procent lidí, převážně starších.

Češi se dají podle stravovacích návyků dělit do čtyř skupin – na ty, kteří mají rádi jídlo chutné, kvalitní a kalorie navíc pro ně nejsou problém, pak ty, kteří se drží hesla "hlavně se hýbat", ty s názorem, že zdravá strava není chutná a tedy není pro ně a konečně na vyznavače zdravé výživy. „Osobně bych zdravou vánoční výživu upřednostnila, ale má to háček. Ty potraviny jsou většinou o poznání dražší než běžné,“ domnívá se studentka Martina Lázničková. Zhruba dvě třetiny rodin, které upřednostňují na štědrovečerním stole tradiční rybu, by nemělo mít problém ji sehnat. Podle rybářů byly letošní výlovy úspěšné a ryb bude dost. Je však pravděpodobné, že mírně zdraží. Stejně jako milovníci ryb mohou být spokojeni i vyznavači bramborového salátu. Brambor se prý totiž urodilo požehnaně. „Sucho úrodu z části ovlivnilo, ale rozhodně to není žádná katastrofa,“ tvrdí zemědělci.