Starosta obce Pavlíkov Miroslav Truxa Rakovnickému deníku informace o chystaném vystoupení z mikroregionu Balkán potvrdil. Obec již odeslala do Slabec, kde mikroregion Balkán sídlí, oficiální dopis s informacemi o vystoupení ze sdružení. Pavlíkovští na chod mikroregionu přispívali každý rok částkou sto tisíc korun. Starosta Pavlíkova Miroslav Truxa pak ještě řekl, že Pavlíkov byl součástí mikroregionu i proto, aby se podařilo získat dotaci na projekt výstavby čistíren odpadních vod a kanalizačních sítí v pěti členských obcích.

„Pavlíkov celkem trpělivě a rozumně držel Balkán do poslední doby. V tuto chvíli se podařilo to, kvůli čemu jsme do poslední doby byli věrnými členy, protože mikroregion Balkán získal dotaci na velký projekt a řekl bych, že z Pavlíkova se stala pouze přispívající obec. V tento moment je dotace přidělena, stavba se staví a je téměř před dokončením, a kapacity Balkánu, ať už personální či finanční, jsou napnuté k prasknutí, dokonce bych řekl že jsou vyčerpané. Do budoucna tak Balkán nenabídne pro Pavlíkov nějaký projekt, který by nás mohl oslovit a posunout nás dále. Naše členství tak v podstatě ztrácí smysl a nepřináší nám již nic," nechal se slyšet starosta Pavlíkova.

Ten ještě podotkl, že Pavlíkov splnil svoji povinnost, kterou si stanovil, a to tu, že Balkán neopustí právě do té doby, než se podaří zvítězit na polích dotace a realizace projektu. „To jsme dodrželi. Nijak nelitujeme, že jsme byli součástí Balkánu, bylo to obohacující pro nás všechny. V tuto chvíli se s tím však musí popasovat zejména ty obce, které jsou nositeli dotace. A abychom byli tím černým Petrem vzadu, to se nám opravdu nechce," dodal starosta Pavlíkova Miroslav Truxa.