Přesto starosta Zdeněk Nejdl (ODS) se směnou pozemků nesouhlasil, a to hlavně kvůli hodnotě pozemku požadovaného Lubomírem Lippertem. „Za sebe musím říci, že jsem proti směně pozemků. Je zde stanovisko odboru správy a investic, kde je uvedeno, že náš pozemek je daleko cennější než pozemek pana Lipperta,“ odůvodnil svůj postoj na zasedání zastupitelů starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl (ODS). Zároveň dodal, že město nikdy nebránilo používání této komunikace a dokonce udělalo i vstřícné kroky vůči Lubomíru Lippertovi.

„Umožnili jsme, aby měl pan Lippert přístup na své pozemky přes pozemky města, tím pádem se tato lokalita pozemků znehodnotila. V tomto případě se zdržím hlasování. Myslím si, že není důležité to to v současné době řešit,“ řekl Nejdl. Ten ještě reagoval na připomínku Miloslava Blechy (ODS), jenž tlumočil stanovisko Lubomíra Lipperta ohledně přání vstřícného gesta města, protože i on byl již několikrát vstřícný.

Jeho stranický kolega Ivo Trešl (ODS) a také dalších jedenáct zastupitelů nahlíželo na směnu pozemku města s Lubomír Lippertem jinak chtěli hlavně uzavřít letitý nešvar.

„Samozřejmě chápu, že pozemky jsou nesrovnatelné ceny. Nicméně jsem pro směnu pozemků z jednoho prostého důvodu: aby se jednou pro vždy tato kauza vyřešila,“ podotkl Ivo Trešl.

Letitý spor a také provokace?

Spor o pozemek pod komunikací za Penny marketem mezi Lubomírem Lippertem a městem Rakovník trvá již řadu let. Vyvrcholil však v minulém roce, kdy Lubomír Lippert, coby vlastník pozemku, nechal odstranit panely cesty, které právě zasahovaly do jeho pozemku, a to v levotočivé zatáčce. Místní se tak nemohli dostat automobilem do svých domovů a v případě potřeby by neprojela ani záchranka.

Cestu tak provizorně nechalo město zasypat štěrkem. Zároveň začalo vzniklou situaci řešit. Chtělo nechat zřídit věcné břemeno. Jednalo by se však o velmi zdlouhavý proces, proto se vydalo vedení radnice smírčí cestou.

Před zahájením řízení se město Rakovník pokusí na základě rozhodnutí rady řešit celou věc smírčí cestou. Z tohoto důvodu bude panu Lippertovi nabídnuta směna části pozemku, kde se nachází část komunikace, za adekvátní část pozemku ve vlastnictví města přiléhající k pozemku, jež je ve vlastnictví pana Lipperta. Dále bude vlastníkovi nabídnuta také možnost odkupu zmíněné části pozemku za cenu čtyři sta korun za metr čtvereční,“ tlumočil postoj vedení radnice z počátku září loňského roku mluvčí Jan Polák.

O necelé dva měsíce později seznámila radnice novináře se stanoviskem Lubomíra Lipperta. Ten v dopise napsal, že pozemky neprodává, ale směňuje. S nabízenou směnou však kvůli údajné černé skládce nesouhlasil.

„V minulosti již v rámci jiné směny část nabízeného pozemku získal. V zaslaném dopise pisatel navrhl směnu za část pozemku p. č. 2062, a to v poměru 1:1,“ řekl Polák.

Starosta se omluvil Lippertovi za lebedu

O cestě za Penny marketem jednali přední představitelé města již od roku 2007. Tehdy, v souvislosti se směnou jiných pozemků (u Bulovny či v lokalitě U sv. Trojice), nařkl starosta Lipperta, že chce směňovat lukrativní pozemky za pole s lebedou. Jednalo se o pozemky se zemědělskou půdou u Bulovny, jejichž část město bude v budoucnu potřebovat pro obchvat.

Lippert za tato slova požadoval po Nejdlovi omluvu. A k té i došlo. „Na inkriminovaných pozemcích lebeda dnes není, je zde pěstována vojtěška, panu Lippertovi se tímto omlouvám,“ dodal před pěti lety starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl.