VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo z čerstvého chmele má výraznější a zajímavější aroma

Přílepy – Z chmele, který letos ručně načesali česáči na statku u Kutílků při „Nostalgických chmelích“, už uvařili pivo v pivovaru v Broumech. Dalo by se říci, že tím vznikla další regionální potravina. Jak chmel ovlivňuje kvalitu piva a další zajímavosti kolem jeho vaření prozradil Martin Matuška.

13.9.2011
SDÍLEJ:

Martin Matuška si přijel pro ručně načesaný chmel do PřílepFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Je běžné dávat do piva čerstvý nezasušený chmel?
Myslím si, že v českých pivavarech to běžné není. My jsme takoví průkopníci ve vaření piva a používáme své technologie. Pivo získá výraznější a zajímavější aroma.

Je rozdíl mezi ručně a strojně načesaným chmelem z hlediska piva?
To já jako pivovarník nedokážu tak posoudit. Ručně načesané hlávky mají stopky a drží pohromadě a nevypadají z nich látky důležité pro pivovarnictví. Strojně načesaný chmel je bez stopek, rozpadává se a je větší výtrata. To znamená, že je ho potřeba i více.

Jak ovlivňuje chmel chuť piva, proč je tolik důležitý?
Chmel tvoří aroma piva, dělá hořkost. Chrání pivo proti zkáze. U nás vaříme některá piva výhradně z českých chmelů. Některá zase potřebují ten zahraniční. S chmelem je to jako s vinnou révou. Ta vytváří také určitý charakter u hotového vína. To samé je u piva.

Používáte Žatecký poloranný červeňák?
Nejvíce ho používáme u českých piv. Dává mu charakteristickou chuť, proto tam patří. I když existuje řada dalších odrůd.

Jak jste se dostal k pivovarnictví?
Nejprve jsem se vyučil sladovníkem, pak jsem si udělal potravinářskou pivovarnickou školu. Po vojně v roce 1983 jsem měl to štěstí, že jsem vařil pivo U Fleků. To byl v tehdejším Československu jediný minipivovar. Když se otevřely hranice, dostal jsem pozvánku jet učit vařit pivo do Japonska. Tam jsem rozjel několik minipivovarů. Mým snem bylo založit vlasní minipivovar. A tento sen jsem si po roce 2000 splnil.

Jaké pivo vzniklo z ručně načesaného chmele od Kutílků?
Uvařili jsme z něj světlou třináctku s výraznou hořkostí a výrazným chmelovým aroma, což máme my i naši klienti rádi.

Kolik chmele dáváte na hektolitr piva?
Na hektolitr přijde čtyři sta padesát gramů. Velké pivovary už tolik nechmelí, to znamená, že dávají chmele o hodně méně. Proto se ho také méně ve světě spotřebuje.

Kde pivo můžeme ochutnat?
Pravděpodobně v říjnu na hradě Křivoklátě při posvěcení dvou nových zvonů.

Martin Matuška

–vyučil se sladovníkem
– pak vystudoval potravinářskou pivovarnickou školu
– vařil pivo U Fleků
– několik minipivovarů zakládal v Japonsku
– v roce 2009 si splnil svůj sen a založil minipivovar

Autor: Šárka Hoblíková

13.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč Řidiči cisternových vozů Řidič SILO cisterny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: okres Rakovník, Beroun a Kladno., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: Jan Komínek 602284140. Pracoviště: Kode autodoprava s.r.o. - pracoviště, 270 24 Zbečno. Informace: Jan Komínek, +420 602 284 140. Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotní sestra 20 000 Kč Všeobecné sestry bez specializace Dětská sestra na novorozeneckém oddělení. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Masarykova Nemocnice Rakovník, Zaměstnanecké výhody: 25 dní dovolené, příspěvek na dovolenou, příspěvek na penzijní a životní připojištění, možnost ubytování, nábor. příspěvek 60 000,- Kč., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: osobně, tel. 313525253 nebo e-mailem malikova@nemorako.cz. Pracoviště: Masarykova nemocnice rakovník s.r.o. - pracoviště, Dukel. hrdinů, č.p. 200, 269 01 Rakovník 1. Informace: Lenka Malíková, +420 313 525 253. Výroba - Výroba Seřizovači 16 000 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Soustružník na klasický soustruh. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Kolešovice 323, Soustružení na klasickém soustruhu vyžadujeme přesnost, vyučení v oboru, praxe výhodou., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: tel. 604985046 nebo osobně. Pracoviště: Strojírna kolešovice s.r.o., 270 02 Kolešovice. Informace: Jiří Černohorský, +420 313 582 522,604 985 046. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 12 400 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník, manipulant. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12400 kč, mzda max. 14400 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Požadujeme: manuální zručnost, zodpovědnost, pečlivost a samostatnost. Znalost ukrajinského nebo ruského jazyka výhodou., Způsob 1. kontaktu se zaměstnavatelem: e-mailem info@iveba.cz. Pracoviště: Iveba s.r.o. - pracoviště anexia č.p. 402, Ottova, č.p. 402, 269 01 Rakovník 1. Informace: Petr Baťko, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
10

Respiračních infekcí přibylo, o chřipku však nejde

Shromáždění k výročí 17. listopadu.
9

Jak jsme se změnili 1989–2018

AKTUALIZOVÁNO

Jízdu směrem na Rakovnicko blokovaly vážné nehody

Střední Čechy – Na větší část dopoledne zkomplikovaly v sobotu dopravu ranní nehody na hlavním silničním tahu od Prahy na Rakovnicko.

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

Rekonstrukce nádvoří krušovického pivovaru byla završena vysázením lip

Krušovice /FOTOGALERIE/ – Nádvoří krušovického pivovaru dostalo nový kabát. Dokončení jeho rekonstrukce stvrdili ředitel pivovaru Michal Rouč s generálním ředitelem firmy Heineken Nikolayem Mladenovem a ředitelem výroby Milanem Schrammem symbolickým zasazením tří lip, tedy národních stromů, uprostřed nádvoří.

Bleskurychle rozhádaný Krumlov a vtip, který se stal skutečností: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 14. a 15. listopadu 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT