Nový ceník
do 10 minut zdarma
11 - 30 minut 10 Kč
31 - 60 minut 10 Kč
61 - 90 minut 10 Kč
91 - 120 minut 20 Kč
za každých dalších 30 minut 30 Kč
Při poruše systému paušální cena bez ohledu na dobu stání 10 Kč
Zdroj: murako.cz 

Zatímco vedení rakovnické radnice tento krok obhajuje s tím, že řidiči mohou odvézt například své příbuzné k lékaři či jen někoho odvézt do centra, kritici automobilů v centru se obávají, že dojde k nárůstu automobilů projíždějících přes Husovo náměstí.

„Já tento krok vítám. Mnohdy jedu vyzvednout manželku do města, naložíme tašky a jedeme pryč a platil jsem de facto poplatek za stání v řádech sekund," kvitoval rozhodnutí radních Miroslav Novotný a dodal: „Podle mne by stálo za to, aby byla zdarma čtvrthodina. U výjezdu se totiž tvoří mnohdy kolony, mám obavy, aby těch deset minut k něčemu bylo a ti, co na náměstí vjíždějí a hned odjíždějí, stejně neplatili."

Problém s desetiminutovým parkováním v centru města nemají zatím ani zástupci opozičního hnutí Město pro vás. Podle lídra hnutí Miroslava Koloce ukáže až čas a praxe, jestli se jedná o dobré řešení. „Ze systému lze po čase získat data, zda se dramaticky nezvýšil počet automobilů na náměstí. Je nutné to ale vyzkoušet," reagoval na dotaz Rakovnického deníku Miroslav Koloc.

A právě dramatickým zvýšením počtu automobilů v centru města argumentují odpůrci kroku radnice. Ti poukazují na to, že za pohodlí si musí každý připlatit.

„Automobily nemají podle mě zde v centru města co dělat. Neříkám, že by mělo být náměstí zcela uzavřené a žádný automobil by sem neměl vjet, to by také nebylo dobře, ale už nyní to není náměstí, ale parkoviště. Myslím si, že pokud má někdo potřebu zajíždět se svým vozem až před obchod jen proto, aby se nemusel tahat s taškami, tak ať na náměstí klidně parkuje, ale ať si za pohodlí pořádně zaplatí. Nehledě na to, že tím, že se zvýší počet projíždějících automobilů náměstím, vzroste také nebezpečí pro děti. U výjezdu se nachází gymnázium, na druhé straně je základní škola. I to je nutné zvážit," řekl Vladimír Müller.

„Přijde mi nesmyslné zlevňovat vjezd, když je náměstí přeplněné. Úplně mimo realitu mi přijde průjezd zdarma do 10 minut. Z náměstí se stane zkratka od nemocnice a z Jamky na Prahu. Placený vjezd na náměstí by měl sloužit jako regulativ. Takže když je zde přeplněno auty, mělo by se zdražit. Také nevím, zda jsou připravena pravidla na nový režim. Celkově na mě působí jednání vedení města jako vždy. Nemyslí se na budoucnost a důsledky daných kroků a rozhodnutí," reagoval na rozhodnutí rady města opoziční zastupitel a dlouholetý místostarosta Rakovníka Jan Švácha (Společně pro Rakovník).

„Rozhodně to ale není tak, že umožňujeme průjezd náměstím. Časově by se to stejně totiž nevyplatilo. Řidič ale může například někoho dovézt k lékaři, nechat vystoupit a pak odjede," řekl v rozhovoru pro Rakovnický deník na toto téma starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD).

Vedení rakovnické radnice změnilo ceník za parkování v historickém centru města po více jak čtyřech letech. Jenže. Ještě více než samotnou změnu ceníku vyhlížejí obyvatelé Rakovníka marně změnu či modernizaci současného parkovacího systému.

„Spíše čekáme na komplexní řešení parkovacího systému, než na změnu ceníku parkování. Nevíme, zda se ceník bude poté dále upravovat či nikoliv," řekl Miroslav Koloc (Město pro vás).

Kvůli parkovacímu systému vznikla při radě města nová dopravní komise, která by měla vyřešit otázku parkování komplexně a která nahradila pracovní skupinu. Podle informací Rakovnického deníku, který oslovil zastupitele na téma možné změny stávajícího parkovacího systému a nebo modernizace současného závorového systému, by se nejspíše mezi zastupiteli našel dostatek hlasů pro modernizaci závorového systému.

Hlasování o parkovacím systému je ale na půdě rakovnického zastupitelstva v nedohlednu a stanoviska se mohou ještě změnit.