V dobré náladě všechny zúčastněné přivítali před sokolovnou Irena a Jaroslav Mikolášovi z občanského sdružen Lišanská šlapka a pozvali je na umrznutou polní a lesní cestu. Počasí totiž turistům přálo. Ještě den před pochodem rozbahněnou cestu mráz tak akorát vyztužil a ještě k tomu pěkně štípal do tváří. „Letos půjdeme trochu jinou trasu. Trochu jsme ji prodloužili, protože jste si stěžovali, že je krátká," řekl před startem Jaroslav Mikoláš. A jak velí tradice, pochod odstartovala „lišanská šlapka" a dvě poklice.

Lidé se vydali ulicí a cestou k nádraží přes koleje, dále lesem až k hliništi a zpět okolo hliniště k Březinám. Největší zastávka byla na palouku u lesa. Tady na turisty čekal oheň a špekáčky. Pánové nalévali horký čaj anebo grog. Pro doplnění energie každý vyfasoval pivo nebo pivní limonádu. V lese ještě dětem udělaly radost velké papírové postavy čertů, Mikuláše a andělů. Měly pro ně schované bonbony.

Vrcholem programu byla letos nově ukázka výcviku psa. Členové kynologické organizace v Rakovníku předvedli, jak vypadá hodný rotvajler a že je opravdu neškodný. A jak se dokáže změnit, pokud chce někdo sebrat tašku, kterou hlídá. Názorně to uvidíte po zhlédnutí videa na webu Rakovnického deníku.

Domluva s rakovnickými kynology byla jednoduchá. Náhodou se před koncem roku potkali s pořadateli v divadle a slovo dalo slovo.
Trasu pochodu pokaždé pořadatelé volí tak, aby ji zvládli i senioři, malé děti či maminky s kočárky.
„Chceme, aby si s námi vyšlápli i místní a bylo to pro ně zajímavé. A ti nám pak často říkají, že se podívali do míst, kde ještě nebyli. Což nás velmi těší," dodala Irena Mikolášová.

A místní chodí rádi. Letos se jich na trasu vypravilo osmdesát čtyři. Jako například Martin Červený a Láďa Mutinský:
„Chodíme každý rok. Je tu legrace a ještě k tomu sundáme nějaká kila po svátcích. Jdeme vždy celá parta, rodina i přátelé." Kromě toho jsou pánové sportovci, takže se Lišanské šlapky účastní i na kole, druhou sobotu v květnu zdolají pětatřicetikilometrovou trať. Ještě když se jezdil silniční závod, zvládli i šedesát. Na kole jezdí i během roku. „Jezdíme pro radost i pro zdraví," shodli se oba pánové.

Daleko to sem neměla parta turistů z Českého klubu turistů Rakovník. „Je nás tu asi dvanáct, většinou z Rakovníka. Tady kolega je z Pavlíkova. Šlapku chodíme pravidelně. Je tu krásně a pohoda. Trasa je dlouhá akorát. Krásně se po Vánocích protáhneme," popisovala za všechny Libuše Valdová z Rakovníka. Kromě Novoroční šlapky rakovničtí turisté stihli kolem svátků pochodů hned několik. Sedmadvacátého prosince se vypravili do Družce, na silvestra na Stochov a prvního ledna na Jílák. Tam se rakovničtí turisté vydávají pravidelně každý Nový rok. V cíli si připijí sektem, opečou si buřty. Pak si dají čaj s oplatkou a popřejí si šťastný nový rok. „Dříve jsme chodili na Pavlíkovské vršky, ale to byla dálka, tak jsme to přesunuli na Jílák," dodala Libuše Valdová.