Výstavba nových vodních nádrží by měla podle ministra zemědělství Miroslava Tomana začít za necelé tři roky. Vedení obcí by mělo nyní pomoci s výkupem pozemků. 

„Chybí nám ještě vykoupit pozemky. Převážná část pozemků je už prodiskutována s majiteli. Teď čekáme na územní rozhodnutí,“ sdělil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Předjednáno je podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly k odkupu u jednotlivých nádrží sedmdesát a osmdesát procent pozemků.

Starostové obcí doufají, že se podaří výkupy pozemků urychlit i díky návštěvě členů vlády. Ti sem zamířili v polovině července. „Naše obec už v minulosti, kde je nyní plánována nádrž, uvažovala o stavbě rybníka či nádrže. Takže rozhodnutí o výstavbě nádrže jsme uvítali. Máme zde ale menší problém, jelikož pod plánovanou hrází se v blízkosti nacházejí pozemky se zdroji pitné vody. To byl největší problém pro občany, kteří tu mají rovněž pozemky,“ řekl starosta Šanova Zdeněk Netrh s tím, že podle ministra může obec žádat o dotace na nový zdroj pitné vody. „To by mohlo otevřít jednání k prodeji pozemků,“ dodal starosta.

Vodní nádrže by měly být hotové do roku 2026, sloužit by měly k regulaci průtoku Rakovnického a Kolešovického potoka, ale i k zálivce.

Hrad Křivoklát
Na hradě Křivoklát si připomenou osobnost krále Václava IV.
Střet vlaku s dodávkou na přejezdu na Rakovnicku.
Na Rakovnicku se bouralo více než před rokem