Realizaci neobvyklého podvečera v krásných kulisách hradu zajistili Společnost Rakovnicko o.p.s. a profesor chemie rakovnického gymnázia Kamil Březina.
Publikum tvořilo čtyřiadvacet žáků většinou 8. a 9. tříd ze tří základních škol z Posázaví a Pomalší, kteří na Krakovci tráví několik dní za finančního přispění z fondů Evropské unie.

Mezi přihlížejícími byli také jejich učitelé, zástupci pořádající společnosti a další dospělí.

Na úvodní dotaz, zda mají děti rády chemii, dostal Kamil Březina zápornou odpověď. „Stejnou odpověď obvykle slýchávám i při svých setkáváních se žáky a studenty z různých jiných škol, a právě proto se snažím názor mladých lidí na chemii změnit," přiznal Kamil Březina. V krátké řeči pak přítomným vysvětlil význam chemie v dnešní moderní době a zdůraznil, že se bez ní v soudobé společnosti rozhodně neobejdeme.

Prvním byla hořčíková záře, tedy hoření hořčíku doprovázené krátkým silným bílým světlem. Následovala příprava acetylenu – plynu hořlavého čadivým plamenem. Třetím pokusem v úvodní sérii byly zásadité formule: závodní dráhu tvořila voda ve skleněné vaně, formule pak představovaly kousky alkalických kovů (sodíku a draslíku) pohybující se na vodní hladině. I zde některé „formule" vybouchly a shořely, podobně jako skutečné formule.

Prvním experimentem ve druhé sekvenci pokusů, byl duch ukrytý v baňce, který byl vysvobozen – z baňky se začalo valit značné množství „páry", bez rituálů a zaříkávadel. „Následovala rychlá příprava oranžové mohutně pěnivé „zubní pasty", které bylo skutečně mnoho, jako pro slona. Hned poté byl předveden model bouřící sopky na stole, která chrlila jiskry a další produkty probíhající chemické reakce," popsal Kamil Březina.

V další části podstoupil ředitel pořádající společnosti Radomír Dvořák indiánskou zkoušku statečnosti, když Kamil Březina za pomoci své asistentky provedl na jeho ruce chirurgický zákrok a k úžasu všech jej klidně nožem „pořezal". Na předloktí oběti se okamžitě objevily stopy tmavě červené „krve" vytékající z každého řezu.

Za odměnu pak dostal půllitr s naším národním mokem – zlatavým „pivem" s bohatou pěnou. Rychle vyrobené „pivo" bylo prakticky k nerozeznání od pravého. Následně ještě profesor Kamil Březina se svojí asistentkou ukázali publiku, že k zapálení lihového kahanu žádné sirky nepotřebují, zapálili jej pouhým přiložením „kouzelné" tyčinky. „V závěru pak bylo vedle velkého stanu pod širým nebem předvedeno pět bengálských ohňů různých barev, způsobených obsahem rozdílných kationů prvků. Jako poslední upoutal pokus hrnečku, vař, přesněji baňko, vař. Po nalití zázračné tekutiny do baňky se z ní okamžitě začala valit „kaše" s „borůvkovou" příchutí," vylíčil Kamil Březina.

Šou byla odměněna vřelým potleskem. Manažerka Místní akční skupiny Rakovnicko Marie Turečková Kamilu Březinovi přiznala: „Byl to působivý program. Takové nevšední představení chemie bylo přímo fascinující." Kamil Březina k fascinujícímu pásmu dodal: „Ještě jsem zdaleka nevyčerpal repertoár zajímavých pokusů, určitě by se mohlo dále pokračovat. Dětské publikum mám velmi rád, protože je nejvděčnější a dokáže zajímavé efekty ocenit. Takové experimentální besedy a setkání mě velice těší. Účastním se jich s velkým zájmem, láskou a radostí. Stejně tak přistupuji i ke svým studentům."