Proto se vypravili na exkurzi do družstva Agrochmel Kněževes. Cílem jejich exkurze bylo seznámit se se sklizní a posklizňovou úpravou chmele přímo v provozu. Na farmě Přílepy je přivítal a po celou dobu také provázel ředitel družstva Radek Gregor.

Nejprve si prohlédli česačky chmele. Jednu, ve které chmel padal do malých žoků, a druhou se zásobníkem, na kterou navazovala pásová sušárna chmele. Prošli si sušárnu a pak si mohli osahat a porovnat čerstvý a usušený chmel. Na sušárně viděli i konečnou úpravu chmele – tedy lisování do žoků a vážení na digitální váze.

Posledním objektem, který si prohlédli, byla komorová sušárna chmele. Tady se slova ujal hlavní sušič, který vysvětlil princip sušení na tomto typu sušárny. Také jim ukázal nasypávání chmele přímo do komor.

„Děkujeme všem pracovníkům družstva Agrochmel Kněževes za to, že nám umožnili nahlédnout do skutečného provozu zemědělského podniku," shodli se studenti 4. A oboru agropodnikání a Jana Gregorová, třídní učitelka.