Drahá voda z potoka

Jen tak k mání není ani voda, která teče volně v přírodě. Pro řadu míst vydaly radnice omezení hovořící mimo jiné o zákazu zalévání vodou z potoků, řek či rybníků. Třeba na Hořovicku se jeho porušování může prodražit. Deníku to řekl vedoucí radničního odboru výstavby a životního prostředí David Grunt. Eviduje dvě desítky lidí přistižených při nepovoleném zalévání – a také dvě právnické osoby; v obou případech fotbalové kluby.

Fyzickým osobám lze vyměřit pokuty od pěti do deseti tisíc korun – a Grunt potvrdil, že takové skutečně byly uloženy. Připustil ale, že nemůže říci, zda lidé tyto částky zaplatí. „Mají možnost podat odpor; pak rozhodne krajský úřad, jestli je výše přiměřená,“ vysvětlil.

Mnohde se naopak obešli bez pokut. Ne ovšem že by platilo pravidlo: kde není žalobce, není soudce. Třeba nymburská radnice upozornění na zalévání dostávala – kontroly však ukázaly, že je vše v pořádku.

„Opatření se týkalo povrchových vod; pokud lidé zalévali ze studny, nic neporušili,“ řekla Deníku Lenka Fryčová, jež se na odboru životního prostředí věnuje vodnímu hospodářství. To, že zahrádkáři, na něž přišlo udání, prokázali, že mají vlastní zdroj vody, potvrdil Deníku i Jiří Cafourek z rakovnické radnice. A sankce nepadly ani v Kralupech nad Vltavou. Tam podle Blanky Nedbalové z odboru životního prostředí často lidé volali, aby si pravidla ujasnili – a byli spokojeni, když úředníci potvrdili, že na studny se zákaz nevztahuje.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Jít na „mateřskou“ středočeská hejtmanka nechce

Ohýnky, ale i ohně

Pokuty rozdávali také hasiči. Ladislav Holomčík z centrály Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Deníku řekl, že vyšetřovatelé potrestali například lidi, kteří něco pálili – a oheň se rozšířil na požár porostu. Za červenec, kdy padlo deset pokut, hasiči vybrali dohromady 4400 Kč od šesti fyzických osob a dvě právnické zaplatily 11 tisíc; dále ještě evidují dvoutisícovou pohledávku na nezaplacených pokutách dvou právnických osob. V srpnu padlo sankcí víc: dohromady 41. Třináct fyzických osob zaplatilo 16,5 tisíce, 16 právnických částku 21 200 Kč. Neuhrazeno v úterý zůstávalo deset pokut fyzických osob za 22 tisíc a dvě právnických v součtu 1500 Kč.

Také policisté odhalili hříšníky vařící si v lese na ohýnku. V chráněné oblasti v Brdech jim s jejich vyhledáváním pomáhá i dron. Takové jídlo přitom může vyjít dráž, než v luxusním hotelu. „Za daný přestupek je stanovena pokuta do výše 15 tisíc korun,“ varuje Monika Schindlová z příbramské policie.

Nejčastější odhalené prohřešky:
- Zalévání zahrádek či trávníků navzdory vydaným nařízením, která odběr vody k těmto účelům výslovně zakazovala
(zákazy vydávané během léta v různých regionech se týkaly zpravidla mytí aut, zemědělské techniky, zalévání trávníků, zahrádek, hřišť, napouštění nádrží, bazénů a koupališť)

- Rozdělávání ohňů v přírodním prostředí, z nichž některé vedly k požárům porostů

(krajské nařízení z loňského roku, které se uplatňuje v případě, že Český hydrometeorologický ústav vydá výstrahu varující před zvýšeným nebezpečím požárů, zakazuje nejenom zakládání ohňů a spalování hořlavých látek na volném prostranství, ale také kouření v přírodě s výjimkou elektronických cigaret, používání pyrotechniky včetně lampionů štěstí, využívání vody z požárních nádrží k jiným účelům než k hašení, jízdu parní lokomotivy – a přináší také omezení pro řidiče: zákaz vjezdu na polní cesty a zákaz zastavení motorových vozidel na místech, kde by se jejich spodní část mohla dostat do kontaktu se suchou trávou nebo jinými lehce vznětlivými materiály)

Zdroj: Opatření obecné povahy obcí s rozšířenou působností Černošice, Hořovice, Kralupy nad Vltavou, Nymburk, Rakovník a Říčany, nařízení Středočeského kraje č. 5/2017

Ilustrační foto
Kontrolovat rybáře policisté vyrazili po březích i z vody