Že je nealkoholické pivo pro řidiče vhodnou alternativou, pokud se nechtějí dostat do křížku s dodržováním bezpečnosti a zákona, je jedním z cílů akce. Pořádá ji Český svaz pivovarů a sladoven.


Připojili se k ní také rakovničtí policisté. Ti na dvě hodiny zastavovali náhodně projíždějící řidiče osobních aut, aby je nejdříve dechovou zkouškou zkontrolovali na přítomnost alkoholu a v případě, že u nich bude vše v pořádku, odměnili nealko pivem a alkohol testrem. 

Ilustrační foto
Začátek školního roku stojí rodiče tisíce korun
Ředitelka Masarykovy obchodní akademie Rakovník Radka Soukupová (vpravo) v den protestního pochodu.
Ředitelka Masarykovy obchodní akademie rezignovala


Akce u řidičů měla úspěch, jak potvrdila mluvčí rakovnické policie Michaela Richterová: „Řidiči byli nadšení. Asi ze čtyřicítky zastavených vozů jsme nenarazili ani na jeden případ neukázněného řidiče, který by za volant zasedl posilněn alkoholem. To nás samozřejmě těší.“


Koho dopravní policisté nezastihli přímo při dvouhodinové preventivní akci a má zájem se o projektu dozvědět víc, může si na webových stránkách www.rpnp.cz najít všechny podrobnosti. Mimo jiné si třeba zkusit takzvanou Alkulačku, která dokáže vypočíst, jak rychle se určitý druh piva v lidském těle odbourá, a řidič tak může znovu bezstarostně usednout za volant.