Pozadu nezůstala obec Hřebečníky. Její starosta Bohuslav Řezníček konstatoval: „Po poradě zastupitelstva obce bylo rozhodnuto, že si pořídíme svozové auto, štěpkovač a kontejnery a kompostéry. K tomu jsme využili dotačního titulu z Evropské unie a akce byla úspěšně realizována a vyšla na bezmála dva a půl miliónu korun." Konkrétně: 2 milióny 422 tisíc 
z Evropské unie. Během letních měsíců se do jednotlivých částí obce: Týřovice, Újezdec, Novosedly, Šlovice a samozřejmě také v Hřebečníkách rozmístí kontejnery, do kterých budou mít možnost místní občané i chalupáři umístit bioodpad. „Smlouvu se svozovou firmou máme zajištěnou," uvedl dále k projektu starosta Bohuslav Řezníček.

Kompostérů obec pořídila celkem sedmdesát. „Ty dostanou proti smlouvě lidé, kteří je budou chtít. Dají si je na zahrady a dvory. Udržitelnost projektu je pět let. Po pěti letech přejdou kompostéry do jejich vlastnictví," popsal Bohuslav Řezníček.

Kontejnery se postaví pravděpodobně na náves. Lidé do něho bioodpad navozí. Ten pak bude přivezen kontejnerovým vozidlem do obce Hřebečníky a bude vysypán. „A až toho bude víc, tak ho firma odveze pryč," doplnil Bohuslav Řezníček.

Kdy se bioodpad bude svážet, není zatím ještě zcela jasné. „To se teprve uvidí. Zatím s tím nemáme žádné zkušenosti. Uvidíme jaký o ně bude zájem a jak rychle se budou plnit. Předpoklad je, že se dá na vývěsku, že v určitém období bude kontejner přistaven a pak se po čtrnácti dnech nebo měsíci odveze," popsal Bohuslav Řezníček.

Auto bude obsluhovat obecní zaměstnanec Petr Razím: „Jsem za nové auto moc rád. Je moc pěkné, s pohonem na všechna kola. Usnadní mi práci. Za tu dobu, co pracuji pro obec, je to první, nové, pěkné auto, ale trochu se bojím, abych ho nikde nepoškrábal. Musím být na něj určitě opatrný."

Po kompostérech prý nejvíce volali chataři a chalupáři, kteří neměli kam dávat posekanou trávu. „Místní mají domácí zvířata, takže ti vždy trávu nějak zužitkují," dodal Řezníček.

Dodejme, že Obec do projektu investovala 242 tisíc korun a Fond životního prostředí dodal 121 tisíc korun. „My jsme de facto za 242 tisíc získali majetek za dva a půl miliónu korun," dodal ještě Bohuslav Řezníček.