Letos se porota rozhodla  doporučit do programu Divadelního pikniku Volyně 2016 dvě zdařilé  inscenace. Ty v Rakovníku odehrály:  Divadýlko na dlani Mladá Boleslav –  Bylo nás pět (na fotografii) a Divadelní spolek Lázně Toušeň – Mort.   

V brožuře vyrobené pro Wintrův Rakovník poznamenal ke každoročnímu  rakovnickému divadelnímu svátku hudebník a spisovatel Milan Zimmermann mimo jiné také toto: „Proběhlo představení a vy, aniž by vám to někdo přikázal, diskutujete o tom kterém vtipu, který na pódiu před chvílí zazněl, i o tom druhém, který nějak zapadl mezi ostatními dialogy, a řešíte, jak by to šlo udělat lépe. Druhý den proběhne opět maraton úžasných či méně úžasných představení a my pozorujeme ony postavičky, které jsou uprostřed té křehké herecké duše naprosto uneseny, či se trápí tím, že to zvoraly."

K tomu nejlepšímu, co přinesl jubilejní 
40. ročník divadelní přehlídky Wintrův Rakovník 2016, patřilo bezesporu také představení Dámská šatna, se kterým přijelo do Tylova divadla v režii Slávky Hozové Divadlo Na Vísce Hořovice. Pohled do herecké šatny periferního oblastního divadla přinesl divákům prožití čtyř rozlišných i stejných osudů hereček různých generací, jejich přání, zklamání a touhy.

S hereckými nástrahami postav, které napsal autor Aleš Goldflam, se nejen zdařile vyrovnaly, ale pustily do nich i hodně ze sebe všechny čtyři protagonistky Iva Žílová (Truda), Helena Kreisingerová (Marie), Lenka Korejčíková (Líza) i Kateřina Hasmanová (Klára).

Po problematických Dobyvatelích DS Sázava, zdařilé Zelňačce DS Vojan Libice nad Cidlinou, divácky stále vděčných a atraktivních Bylo nás pět v provedení Divadélka na dlani z Mladé Boleslavi i tajemné fantasy Mort podle předlohy Terryho Pratchetta v podání DS lázně Toušeň to byly právě herečky z Dámské šatny, které zanechaly výrazné stopy na jevišti a v srdcích diváků Tylova divadla.

Určitě si rovněž zaslouží pochvalu dramatizace a režie Petra Matouška (dostal ocenění), kterou odvedl na hře Bylo nás pět. Kdo by je neznal – Petr Bajza, Eda Kemlink, Tonda Bejval, Čeněk Jirsák a Zilvar z chudobince. Celý národ viděl seriál, většina zná kouzelné rozhlasové čtení pana Filipovského, někteří přečetli knihu a sem tam někdo je už viděl i na jiném jevišti, ale Petr Matoušek nám je představil docela jinak – coby vzpomínající seniory. Kolektiv souboru  Divadýlka na dlani Mladá Boleslav dostal za nápadité vzpomínání cenu za herectví. A cenu dostal zaslouženě mimo jiné  i Divadelní spolek Lázně Toušeň za atraktivní  inscenaci Mort.

Výsledky:
ČESTNÁ UZNÁNÍ OBDRŽELI:
Jan Rejhon za herectví v inscenaci Divadelního souboru Jiřího Voskovce Sázava Dobyvatelé
Luboš Malý za herectví v inscenaci Divadelního souboru Jiřího Voskovce Sázava Dobyvatelé
František Svoboda za scénu v inscenaci DS Vojan Libice nad Cidlinou Zelňačka

Soubor Divadlo Na Vísce Hořovice za scénografii inscenace Dámská šatna
Vojtěch Zíta za herectví v inscenaci Divadelního spolku Lázně Toušeň Mort

CENY A DIPLOMY OBDRŽELI:
Jiří Hlávka za herectví v inscenaci DS Vojan Libice nad Cidlinou Zelňačka
Jiří Pošepný za herectví v inscenaci DS Vojan Libice nad Cidlinou Zelňačka
Petr Matoušek za dramatizaci a režii inscenace Divadýlka na dlani Mladá Boleslav Bylo nás pět

Kolektiv Divadýlka na dlani Mladá Boleslav za herectví v inscenaci Bylo nás pět
David Bohata za herectví v inscenaci Divadýlka na dlani Mladá Boleslav Bylo nás pět

Kolektiv Divadýlka na dlani Mladá Boleslav za inscenaci Bylo nás pět
Dušan Müller a Jan Freudl za scénografii v inscenaci Divadelního spolku Lázně Toušeň Mort
Ondřej Menoušek za herectví v inscenaci Divadelního spolku Lázně Toušeň Mort
Veronika Müllerová za herectví v inscenaci Divadelního spolku Lázně Toušeň Mort

Soubor Divadelní spolek Lázně
Toušeň za inscenaci Mort

SPOLUAUTOR: MIROSLAV KOLOC