„Požár zasáhl dvanáct hektarů lesa v majetku Městských lesů Rakovník. Zatím odhadovaná škoda činí zhruba 2,8 milionu korun. Zhruba ale dalších sedm set tisíc korun stála sanace požářiště a také další práce, které s tím souvisejí," reagoval starosta města Pavel Jenšovský a doplnil: „Škody se tak na městském majetku budou pohybovat v rozmezí mezi třemi až čtyřmi miliony korun."

Lesní majetek Město Rakovník v souvislosti s požáry pojištěný nemá, nevyplatí se mu to. „Pojištění je dost problematické navíc v lese, kde je několik stupňů porostu. Během rozsáhlého požáru shořela jak lesní omladina do osmi let, tak také i osmdesátileté stromy. Pojišťovat takovéto porosty je složité, a navíc i ekonomicky velmi nevýhodné," vysvětlil novinářům Miroslav Samaš (ANO), místostarosta Rakovníku.

Podle dalších vlastníků požárem zasaženého lesa by měla být přesná čísla škody známá v dalších týdnech či měsících.

Padesát jednotek

Požár lesa, který vypukl v pondělí třetího srpna v odpoledních hodinách, zasáhl zhruba sto hektarů plochy převážně lesního porostu a také pole. Kvůli rozsahu zasaženého území vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň poplachu, a požár se tak s největší pravděpodobností zařadí mezi největší lesní požáry v tomto roce. Na místě zasahovalo zhruba padesát hasičských jednotek s pětašedesáti cisternami z Karlovarského, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého kraje a také z Prahy. Povoláno bylo i speciální vozidlo s velkokapacitním čerpadlem. Dostat požár pod kontrolu pomáhal hasičům také vrtulník s bambi vakem. Hašení komplikovaly hasičům vítr a sucho. Oheň se totiž šířil kořenovým systémem. I přesto se podařilo hasičům dostat po více jak čtyřiadvaceti hodinách hašení požár pod kontrolu, od čtvrtka pak hasiči hasili jen lokální ohniska.

„Jednalo se mechanickou závadu na kombajnu, který sklízel úrodu poblíž lesa. Zřejmě se dostal cizí předmět do žací lišty kombajnu, následně pak vznikla jiskra, od které pak začaly hořet pole a poté také lesní porost," potvrdil tehdy původní informace mluvčí Petr Svoboda.