Prezidentská kancelář koupi parcely ani k záměr ze strany prezidentského páru na ní stavět nekomentovala, neboť se jedná o soukromou aktivitu. „K této věci nebudu poskytovat žádný komentář,“ sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podobně se vyjádřil i starosta Lán Karel Sklenička. „Je to soukromá záležitost mezi prodejcem a kupcem. Pan prezident má stejné právo si koupit parcelu, jako má každý jiný občan,“ sdělil.

To, že budou mít patrně prezidenta vbrzku za souseda, mnozí Lánští netušili. „Opravdu jsme to nevěděli. Je to pro nás velké překvapení. Člověk by řekl, že na vesnici se nic neutají, a přesto se to povedlo ututlat. To, že zde bude pan prezident bydlet, asi náš život nijak výrazně neovlivní,“ řekla jedna z místních občanek.

Radního nadchl hokejový stadion i postele pro nemocné
Radního nadchl hokejový stadion i postele pro nemocné

O záměru koupit si pozemek ale hovořil prezident Miloš Zeman už delší dobu. Při návštěvě Olomouckého kraje vloni řekl, že uvažuje o koupi parcely na Praze -východ, kde by si rád po skončení svého funkčního období pořídil bungalov.

Nakonec ale podle všeho zvítězily Lány. Jaký dům zde vyroste, je ale zatím otázkou. I tak mají Zemanovi více možností, kde zakotví. Prezident má trvalé bydliště v pražských Stodůlkách a vlastní také známý objekt na Vysočině, kde se rád rekreuje.

V každém případě už se patrně nedočká privilegia, které měl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Lánský zámek si velmi oblíbil a po abdikaci na úřad prezidenta v roce 1935 mu bylo umožněno přestěhovat se do Lán natrvalo. Nakonec zvolil obec jako místo posledního odpočinku pro sebe i svou rodinu. Hrob rodiny Masarykových na lánském hřbitově se stal symbolem československé demokracie i v dobách totality.

Lány a prezident ZemanV prvním kole kole prezidentských voleb Miloše Zemana vloni podpořilo 336 obyvatel Lán. Ve druhém 508, přičemž v obci žije kolem 1600 oprávněných voličů. Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše tehdy podpořilo napoprvé 359 lidí a ve druhém kole zde zvítězil s 664 hlasy.

Kladno mimo jiné čeká oprava mostu v Kročehlavské ulici, který se uzavřel minulý týden.
V Kladně se chystá řada nejen dopravních staveb, rekonstrukce nelze odkládat