Ale tuto sobotu se nikdo neučil. Jindy ztichlé a pusté prostory ožily dávnými i celkem nedávnými vzpomínkami, vyprávěním a milým setkáním po letech. Studenti i kantoři se totiž sešli na oslavách sto osmdesátého výročí založení Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku.

Šedesát let
Přesně po šedesáti letech od maturity překročili práh školy i své třídy Jaroslav Malý z Lubné a Václav Kašík z Prahy. „Vzpomínáme hlavně na mladá léta. Trávili jsme je tady docela příjemně. Kantoři byli ohleduplní i přísní. Vzpomínáme hlavně na ty mladší, ti k nám měli blíže. Třeba profesor Strnad, Bauman, Vořech," vyprávěl Jaroslav Malý. Jeho kroky vedly na vysokou školu, pak krátce za katedru a nakonec do státní služby.

Václav Kašík se dostal do Prahy a třicet let působil v ČTK v zahraniční redakci, pak ve Svobodném slovu. Napsal i několik knížek. Zabýval se mezinárodní politikou a bezpečností. „Profesoru Rennerovi jsme přinesli starou popelnici, kterou jsme našli v Lubné ve vile. Mysleli jsme, že je to zbytek kultury popelnicových polí, ale profesor Renner nás vyvedl z omylu a zklamal," vybavoval si Václav Kašík. Oba spolužáci našli i svoji třídu a hned si připomněli, kde seděli až do maturity. Oba v poslední lavici.
Do svých tříd přicházela řada dalších odrostlých studentů. Hledali tu vzpomínky, třeba i jen v pohledu z okna. Ty pak ukazovali i svým dětem: „Podívej, tady odtud je takhle vidět Pražská brána a kostel…"

Program
Rakovnické gymnázium nenabídlo svým hostům jen návštěvu své třídy, ale připravilo jim parádní program. Nejstarší historii představila výstava v přízemí. Fotografie tu například zachytily první profesorský sbor gymnázia nebo školní orchestr.

Na výstavě kronik zase mohli absolventi objevit první zápisy z roku 1827, nebo se také v některých kronikách najít. Zajímavá byla také návštěvní kniha. Kroniky pak pokračovaly dále. Ta nejnovější nesla nápis 2012-2013. Nejstarší exponáty zapůjčil Státní okresní archiv v Rakovníku.V ateliéru a jedné učebně vystavovali svá výtvarná díla studenti, ve dvou učebnách učitelé Petr Dyršmíd a Dalibor Blažek.
Program ozvláštnil svým nápadem pan učitel Emil Waldhauser. Absolventy vyfotografoval a zároveň si s nimi popovídal o jejich zážitcích ve škole. Ty nejzajímavější se objeví ve videoprezentacích nebo na webových stránkách školy.

Současní studenti
Po budově absolventy provedli jejich úplně nejmladší kolegové, současní studenti. Podíleli se rovněž na přípravě oslav. Po budově vystavili svá výtvarná dílka, připravovali výzdobu.

Dále vystupovali na slavnostním večeru v kulturním centru. Začal v osmnáct hodin. K tanci a poslechu hrála kapela Grippeds ZUŠ Rakovník pod vedením Stanislava Brabce, po ní Ideal Band, ve foyer Merkur.

Večerem provázela Marcela Škábová, také absolventka rakovnického gymnázia. Na sále se nejen hrálo a tančilo, ale také soutěžilo. Na pořadu byl kvíz s jednoduchými otázkami: změnil se někdy počet pater budovy gymnázia, nebo kolik let tu učil Zikmund Winter?

Perličky
Díky oslavě se objevily další historické dokumenty, zkrátka hotové poklady. Jaké, vysvětlila ředitelka gymnázia Zdeňka Voráčková: „Ozval se nám Vladimír Blažek, který má doma vysvědčení svého dědečka Josefa Pelce. V roce 1874 ho v primě učil Zikmund Winter a podepsal mu vysvědčení. Doktor Blažek přislíbil, že vysvědčení přinese k okopírování."

Ještě jedna pozoruhodná událost gymnázium čekala. Všichni se těšili na návštěvu zřejmě nejstaršího žijícího absolventa, pětadevadesátiletého Bohumila Čermáka ze Senomat. Maturoval v roce 1938. Bohužel, návštěvu mu nedovolil jeho zdravotní stav.

K oslavám sto osmdesáti let Gymnázia Zikmunda Wintra se ještě v tomto týdnu vrátíme. Přineseme vám mimo jiné rozhovor s moderátorkou Marcelou Škábovou a vzpomínání maturantů a spolužáků z let 1942 a 1943.