Zbečno/ Malý Advent v Hamousově statku se těší velkému zájmu veřejnosti. „Každý víkend až do třiadvacátého prosince se tu budou prostřídávat různí řemeslníci jako je hrnčíř, tkadlena, přadlena, kořenářka nebo košíkář. Vše se za doprovodného programu odehrává uvnitř baráku a návštěvnost je zatím opravdu velice příznivá,“ řekl k akci správce statku Luboš Vokoun.

Během celého víkendu prošlo statkem mnoho návštěvníků. Ani letos nechybí předvádění pečení chleba a koláčů. Recept na staročeský chléb, který je pečen v dobové peci na Hamousově statku, zní takto: 9 kilo mouky, z toho pět kilo pšeničné a čtyři kila žitné. Dále 600 gramů droždí, sůl, drcený kmín, ocet, 4 a půl litru vody a samozřejmě kvásek. „Jedná se upravený recept vhodný pro místní podmínky. Chléb se v peci peče zhruba hodinu. Pak se pečou koláče a nakonec maso,“ doplnil Luboš Vokoun.

„Chléb je skutečně výborný,“ pochválila za všechny ty, kteří měli tu možnost chléb ochutnat, Šárka Frolíková ze Zbečna. Mezi prodejci adventního zboží na statku byly k vidění i děti z místní základní školy. „Děti tu dnes prodávají výrobky, které si na Advent připravovaly během celého roku. Naše základní škola si dělá Mikulášský jarmark ve škole, a to ve čtvrtek od devíti hodin od rána do čtyř hodin odpoledne. Do školy může přijít kdokoli. V jedné místnosti máme uděláno pohoštění a děti samy hostí rodiče i další zákazníky pečivem, které napekly a vaří k tomu kávu a čaj,“ upozornila učitelka Zlata Černá. Celý statek ve Zbečně je nově vybílen zevnitř i zvenčí. Chlebová pec je v novém kabátě a zeď nad ní je opatřena novou omítkou.

„Letošní Advent je opravdu v lepších podmínkách. Podařilo se dokončit opravu vazného štítového stropního trámu ve velké světnici a opatřit ho hliněnou omazávkou, položit novou podlahu do malé světnice, opravit v ní hliněný strop a vymazat spáry,“ uzavřel Luboš Vokoun.