Trasa
Ve středu 23. května od devíti do jedenácti hodin vyjedou traktory bez nářadí  z areálu školního statku Bulovna na kruhový objezd u restaurace Na střelnici. Pak po ulici Pražská směrem ke Kulturnímu centru a dále po hlavní silnici k městskému soudu.
Ze světelné křižovatky se vydají dále směrem k Masarykově nemocnici, kolem vojenských kasáren  na Kněževes. V Kněževsi  kolona zahne na karlovarku, z ní odbočí na Krupou a na Šustně vpravo do Lišan.

Odtud se vrátí do Rakovníka, projede kolem městského soudu, Kulturního centra, a po ulici Pražská  zpět do areálu školního statku Bulovna. Tady akce v 11.00 hod. skončí.

Počítá se s účastí pětatřiceti traktorů. Na začátku a na konci kolony pojede doprovodné vozidlo. Všechna vozidla budou označena českými vlajkami. Povezou také logo.

„Protest vyjádříme pomalou jízdou. Akce je opravdu nutností. Lidé chtějí české potraviny, ale my musíme mít stejné podmínky jako zemědělci v ostatních státech EU.  Až u nás budou jen drahé dovezené potraviny, dopadne to na všechny naše občany," řekl k protestu Jaroslav Mikoláš, předseda Okresní agrární komory v Rakovníku.

Zelená nafta
Čeští zemědělci uplatňují vratku spotřební daně na naftu spotřebovanou pouze při obdělávání polí a cestou na pole a zpět.
Protože spotřební daň je položka, ze které se financují opravy veřejných komunikací a platí ji ten, kdo po komunikacích jezdí, její vratka není dotace.
Zemědělci jezdí většinou po polích. Spotřební daň činí 10,95 Kč/l a vratka pro zemědělce zpět je 60% z této částky, tj. 6,57 Kč/l.

Celková částka vrácená zemědělcům za celou ČR je 1,8 mld. Kč, tedy pro zemědělce velmi významná položka, pro státní rozpočet nikoliv.
Bez zelené nafty by český zemědělec zaplatil o 11 Kč/l víc než rakouský farmář, 
o 9 Kč/l víc než polský farmář a o 5 Kč/l víc než německý farmář.
Navíc v Polsku se nyní jedná o zvýšení podpory zelené nafty, konkrétní návrh je v Sejmu.     Zrušení zelené nafty by vedlo ke zdražení tuzemské výroby a výraznému snížení naší konkurenceschopnosti, ke zdražení potravin a zvýšení jejich dovozu. Nakonec by došlo k dalšímu útlumu  zemědělství.

Jasná řeč čísel

vepřové maso
v roce 2011:
spotřeba: 576 000 t
výroba:     350 000 t
dovoz:        301 000 t
vývoz:          77 000 t
podíl dovozu
na spotřebě: 52, 4%

1. čtvrtletí 2012:
výroba 111 785 t masa, to je o 5, 1 % méně než v 1. čtvrtletí  loňského roku

Každý občan ČR  věnuje  ročně na podporu zahraničních farmářů formou dovozu potravin 2.800 Kč.