Zato teď není zatím vůbec žádná snůška. Podle digitální váhy, kterou včelař umístil pod jeden z úlů, za poslední týden v něm nepřibylo ani deko. Snůšce nepřeje ani suché počasí.

„Zatím je to v tuto chvíli rozhodně slabší než loni. Uvidíme, až naplno rozkvetou lípy a jestli bude nějaká medovice," doufal Borůvka.

V první snůšce se tady nejvíce objevil tradičně med z řepky, méně z ovocných stromů. Kdo poprvé vytáčel trochu později, měl také trochu medu akátového, což loni nebylo, protože akáty pomrzly a nekvetly.

Michal Borůvka má pětatřicet produkčních včelstev plus několik oddělků. Jemu včelstva přezimovala dobře, ale kdo dobře neošetřil včely proti varoáze, dopadl podstatně hůře.

V místní organizaci měli na podzim zhruba tři sta šedesát včelstev a po zimě skončili na dvě stě devadesáti pěti. Dvěma včelařům uhynulo padesát procent včelstev. Podzimní monitoring už ukazoval na velký výskyt varoázy.

„Včely jsem na podzim hodně přeléčil a bylo to dobré. Záleží na tom, jak se o včely staráte. Já už včelaře znám, takže vím, kdo je jak ošetřuje. Na jaře se to akorát potvrdilo," zkonstatoval Borůvka.
Organizace

Do základní organizace v Nesuchyni spadají i okolní vesnice Mutějovice, Kounov, Hředle, Milostín, Krupá, Povlčín. Nyní čítá pětatřicet členů. Zhruba sedmdesát procent jich je ve starším věku. Ale vloni přibyli tři noví mladí členové, letos zatím jedna včelařka.

Za tři roky, co organizaci vede Michal Borůvka, sem přišlo pět nových členů. On sám naplno včelaří pět let. Jako malý ke včelám chodil se strýcem. „Ke včelaření jsem se vrátil, když zemřel děda. Nevěděli jsme, co se včelami, tak jsem se do toho dal sám. Koníček je to krásný, koho to chytne, má to na celý život," přiznal včelař.

Pokud se včely chovají pro med a neodchovávají se matky, není to tak časově náročný koníček. Říká se, že od kolika včelstev člověk stihne vytočit med, tolik by jich měl mít. Podle Borůvky se tak čtyřicet včelstev dá při práci zvládnout.

A jak hodnotí med podle kvality? „Nedá se říci, že je lepší řepkový nebo medovicový. V každém je něco jiného. Medovicový obsahuje hodně minerálů, v květovém je hodně pylových zrn. Nedávno jsem četl, že řepkový obsahuje protirakovinné látky."

Nejkvalitnější med je ten od včelaře. Například medům v supermarketech se nedá moc věřit, protože velké firmy, které ho dodávají, většinou smíchají několik medů dohromady,takže se nepozná, jaký vůbec je. Aby necukernatěl, tak se hodně filtruje. Také pokud se med hodně nahřeje, vydrží déle tekutý. Pokud se doma ohřívá na správnou teplotu (do 50 stupňů), ale vícekrát za sebou, cukernatí čím dál méně.